Stora, ljusgrå versaler som stavar KUPÉ mot en vit bakgrund, med en akut accent över bokstaven E.

Svart logotyp med bokstäverna SJ ovanför ett par stiliserade vingar. Designen är enkel och modern, med djärva linjer som bildar vingarna och bokstäverna centrerade ovanför dem.

Tid för te – tio tips i Stockholm

Ett bord dukat med cocktails, vin, vatten och juice, omgivet av olika gourmeträtter som charkuterier, bröd, sallad, dessert och små aptitretare mot en grön fond.

Te, scones, marmelad – och bio eller en fotoutställning? Eller te med franska bakverk och storslagen utsikt? Numera finns flera alternativ till traditionellt afternoon tea i Stockholm. Kupé har silat utbudet och valt ut några av stadens mest intressanta teställen just nu.

Tidigare publicerad i #3 2024

Ett silverfat med en skopa mörk bärsorbet garnerad med nötter och kronblad, bredvid en tallrik med små kakor toppade med karamell och krispiga skärvor, och en blommig tekopp fylld med svart kaffe.
På Pas d’Art kallas tekalaset Quel Bordel och innebär att gästerna får välja franska lyxiga tilltugg från en meny.

Bistron Pas d’Art vid Stureplan frestar med en ljuvlig, fransk version av afternoon tea. Här kallas eftermiddagskalaset Quel Bordel och innebär att gästerna får välja från en meny med lyxiga tilltugg som löjromstartlett, gratinerade ostron och brioche med hummer och skaldjursmajonnäs. Dessutom finns dekadenta desserter som chocolate au four eller mandelkaka med hjortronsylt och brynt smörglass. Till det serveras såväl te som champagne. 

Mer info: pasdart.se

På en träskiva på ett dukat matbord finns en skål med krämig soppa, en liten quiche, ett glas vitt vin, en kopp te med tekanna och bestick, vilket skapar en elegant måltidspresentation.
Superexklusiv fransk afternoon tea-meny i flera serveringar på La Tour.  

Utsikten är svårslagen. Den sträcker sig långt ut över staden och Riddarfjärden – och även en disig dag är det svårt att ta blicken från panoramat utanför fönstren. La Tour ligger högst upp i DN-skrapan och drivs av Pontus Frithiof, en av landets mest välrenommerade kockar. Den gastronomiska ribban är med andra ord hög. 

Afternoon tea-menyn, som erbjuds varje lördag, präglas av klassisk, fransk lyx. Här serveras med andra ord varken scones eller gurksnittar, snarare en komplett måltid. Vid vårt besök inleds den med en quiche lorraine och crème vichyssoise, det vill säga potatis- och purjolökssoppa med ostron och brynt smör-kräm, och följs av en kastanj- och ankleverfärserad vaktel. Därefter: en fluffig eclair med Valrhonachoklad och vaniljglass. Som om inte det vore nog rullas det – som grand finale – fram en dessertvagn med praliner, minicitronpajer, financierer och andra minibakverk. Till det serveras La Tour House Blend, ett svart te som tagits fram specifikt för La Tour. Och givetvis champagne, för den som vill.

Tips: Boka något av de tre båsen om ni vill ha fransk sittning och fullt fokus på utsikten, det vill säga sitta bredvid och inte mittemot varandra.

Mer info:latourbypontus.com

En stor, historisk kyrka med kupoltak står omgiven av träd och en grön gräsmatta under en ljusblå himmel med moln. Byggnaden har välvda fönster, utsmyckade detaljer och gångar som leder fram till entrén.
Stockholms mest prisvärda afternoon tea.

Hedvig Eleonora kyrka på Östermalm serveras stadens mest prisvärda och rofyllda afternoon tea. I den vackra församlingssalen dukas det fram snittar, bubbel, hembakta scones, ekologiska teer och olika desserter varje fredag. Allt för 75 kronor per person. Boka plats i förväg på billetto.se eller ring församlingens expedition på telefonnummer: 08-545 675 70.

Mer info:hedvigeleonora.se

Närbild på en serveringsbricka i flera nivåer med gyllene scones och bakverk med nötter på en nivå och chokladglaserade desserter på den övre nivån, med mer mat synlig på en tallrik nedanför.
På Fotografiskas tesittning ingår även entré till utställningarna. 

Panoramautsikten från museirestaurangen är bara en av anledningarna att boka en tesittning på Fotografiska. En annan är att restaurangen ligger i framkant när det gäller hållbarhet. Här genomsyras såväl det som ligger på tallrikarna som det som hälls i glasen och kopparna av en tydlig hållbarhetsfilosofi. Ett annat plus är att entré till utställningarna ingår. 

Afternoon tea-menyn inkluderar flera kalla förrätter, varmrätt och dessert och serveras söndagar kl 12–15.30.

Mer info: fotografiska.com

Närbild på ett dessertställ i flera nivåer med kupoler av chokladmousse med chokladmedaljonger, glansiga chokladpraliner och en lägre tallrik med olika bakverk och små skålar med sylt och grädde.
Green Praline i Hökarängen lockar med matig vegomeny. 

Green Praline i Hökarängen rymmer både pralinbutik och ett kafé. Här är allt veganskt och glutenfritt, inklusive den afternoon tea som serveras utvalda söndagar. Hit bör man komma hungrig – den säsongsanpassade menyn innehåller såväl soppa, paj och ostbricka som scones med klassiska tillbehör samt fyra desserter. 

Under sommaren erbjuds i stället en picknickvänlig summer tea.

Mer info:greenpraline.se

Ett bord dukat med desserter: två citronpajer toppade med grädde, två gräddfyllda bakelser pudrade med florsocker, två morotskakor med glasyr och en kopp grönt te på en träskiva.
Svedjan Bageri serverar nybakade godsaker och japanska teer från Yuko Ono. 

Svedjan Bageri vid Zinkensdamm på Södermalm är ett av Stockholms främsta bagerier. I höstas var det premiär för kaféets variant av afternoon tea och det blev sådan succé att konceptet återvänder nu i mars. Menyn består av flera serveringar och inkluderar både nybakade godsaker och flera ostar från det prisbelönta gårdsmejeriet Svedjan Ost, som bagerigrundarens föräldrar driver i Västerbotten. Till det serveras högklassiga japanska teer från tespecialisten Yuko Ono.

Mer info:Instagram @svedjanbagerisoder

En påkostad matsal med ljuskrona, öppen spis och höga fönster. Ett långbord är fyllt med eleganta rätter, frukt, bakverk och blomsterdekorationer, vilket skapar en inbjudande och lyxig atmosfär.
På Lejondals slott är det brittiskt så det förslår och utvalda helger serveras afternoon tea av klassiskt snitt. 

Lejondals slott i Bro, norr om Stockholm, har nyligen nyöppnat efter en omfattande renovering och förvandlats till en av landets främsta destinationer för anglofiler. Det brittiska genomsyrar såväl inredningen som menyerna och utvalda helger serveras en lyxig afternoon tea med snittar, brittiskt bubbel, scones och olika sötsaker. Den som inte har något emot att bli lite salongsberusad kompletterar med en »G&Tea«. Oh dear!

Mer info: lejondalsslott.se

Ett runt bord i en svagt upplyst lounge med stolar i blå sammet, en lampa, glasburkar med selleristavar och dipp och en fågelbur i två våningar med smörgåsar på brunt papper.
Te, smörrebröd och scones till filmen på Bio Capitol. 

På Bio Capitol i Vasastan kombineras visningarna med afternoon tea utvalda lördagar och söndagar, vilket innebär att besökarna blir serverade te, smörrebröd, nygräddade scones och andra godsaker till filmen. Salongen har ovanligt sköna fåtöljer med bord emellan, vilket gör kombinationen bio och afternoon tea rimligare än den må låta. 

Mer info:capitolbio.se

Närbild på en tallrik med diverse ostar, bakverk och frukt, bredvid en flaska mousserande vin. I bakgrunden syns en svart bricka med skivad vattenmelon, jordgubbar och apelsinskivor.
Då och då serveras afternoon tea med ett kulturhistoriskt föredrag på Vasamuseet. 

På Vasamuseet får både smaklökarna och allmänbildningen sitt. Tre gånger per termin serveras nämligen afternoon tea i samband med ett kulturhistoriskt föredrag. Vårterminens sista tillfälle är den 22 mars. Då håller Anna Maria Forssberg, forskare på Vasamuseet och docent i historia, föredraget »Från fest till pest. Stockholm från glädje till katastrof år 1700–1710«. Till det serveras te eller kaffe med scones, marmelad, ost, chokladkanonkula och frukt.

Mer info:vasamuseet.se

På en tredelad bricka ligger olika bakverk, scones och smörgåsar på ett träbord dukat för afternoon tea, med ett tänt ljus och en kopp te bredvid.
Blå Blom serverar bakverken på porslinsplatåer skapade av formgivare som verkat i Gustavsbergs Porslinsfabrik.

I två av Gustavsbergs Porslinsfabriks historiska byggnader ligger Hotell Blå Blom, som serverar klassisk afternoon tea varje söndag. Det är ett givet val för porslinskonnässörer och andra som bryr sig lika mycket om faten som det som ligger på dem. Bakverken serveras nämligen på porslinsplatåer skapade av Stig Lindberg och andra kända formgivare som verkat i Gustavsberg.

Mer info: blablom.se


Traditionen uppstod i den engelska överklassen i början av 1800-talet, sedan hertiginnan Anna av Bedford infört ett mellanmål på eftermiddagen för att råda bot på »that sinking feeling« som ofta uppstod i väntan på middagen. Hon bad därför sina betjänter att servera henne te och smörgåsar – en sed som sedan spred sig bland de högre stånden i landet. 

I dag behöver man inte vara överklass för att dricka afternoon tea – även om det är en excess som ofta kostar en vacker slant. 


text: Annika Goldhammer