Jorden runt
– sex förortskrogar längs tunnelbanan

Georgisk comfort food, syrisk gatumat eller Hongkongbrunch? I Stockholmsförorterna väntar några av de bästa matupplevelserna. Dessutom, både roligare och billigare än finkrogarna innanför tullarna. Kupé har valt ut sex spårnära höjdare längs tunnelbanelinjerna.
Tidigare publicerad i #5 2022

SKÄRMARBRINK: Georgisk ostfest
Sedan den här kvarterskrogen i Johanneshov söder om Söder öppnade 2014 har den fått otaliga att upptäcka det georgiska köket. Specialiteten är khachapuri, ett tallriksstort, nybakat ostbröd som bör delas av flera, och khinkali, buljongkokta degknyten fyllda med kött eller svamp. Vegetarianer har mycket att välja mellan, som de georgiska chilipizzorna, getost- och spenatfyllda pannkakor, lobio – en mustig böngryta som enklast kan beskrivas som georgisk comfort food – och en rad olika grönsaksbaserade röror. Ett tips är att inleda med att dela på en ”mixsallad”, vilket är ett fat med flera olika nöt- och grönsaksbaserade röror. Karnivorerna fortsätter med fördel med exempelvis lammgryta eller någon av de kolgrillade kötträtterna.
Allt kan sköljas ner med georgiska viner och dito läsk, exempelvis en med smak av dragon.
Tbilisis hörna
Adress: Olaus Magnus väg 14.
Ta dig hit: T-banelinje 17 till station Skärmarbrink och ett par minuters promenad. Du kan också gå från Gullmarsplan på sju minuter.
Mer info: tbilisishorna.se.

NÄCKROSEN: Hongkongs mattraditioner
När Crystal Chung flyttade till Stockholm letade hon förgäves efter en restaurang som serverade rätterna hon saknade från hemstaden Hongkong – och bestämde sig därför för att öppna en själv. Crystal’s Caff startade som en pop up 2020, men har nyligen fått en fast adress i bottenvåningen till ett hotell på gränsen mellan Solna och Sundbyberg.
Menyn består av en handfull rätter och drycker som brukar serveras på traditionella kaféer i Hongkong. Som sorrowful rice, karamelliserat fläsk med stekt ägg, pak choi och ris, eller hainanese chicken rice”, långbakad kyckling med ris och tre olika dippsåser. På menyn finns även en bastant lunchmacka med fläsk eller tempeh samt söta avslut i form av fattiga riddare med jordnötssmör och kondenserad mjölk eller det traditionella bakverket pineapple bun (som namnet till trots inte innehåller ananas).
Till det serveras exempelvis Hong Kong style milk tea, starkt ceylonte med kondenserad mjölk, eller red bean ice, en söt isdrink med adzukibönor.
På lördagar serveras även brunch i Hongkongstil.
Crystal’s caff
Adress: Råsundavägen 175.
Ta dig hit: Pendeltåg till Sundbyberg eller t-banelinje 11 till station Näckrosen.
Mer info: crystalcaff.com.

ÖRNSBERG: Plats för det karibiska köket
Rätta läget betyder mycket för den som vill starta restaurang. Men inte allt – det visar duon bakom Burgeria, som har lyckats locka såväl närboende som mer långväga gäster till sitt lilla hak i ett industriområde i Örnsberg i södra Stockholm. De öppnade restaurangen mitt under pandemin och satsade därför på hämtmat som pizza och burgare. Nu planerar Ken, som kommer från Trinidad, och David från Tobago dock att byta restaurangnamn och fokusera mer på de karibiska rätterna. Det är också de som gör stället värt en omväg. Bland specialiteterna finns till exempel jerkkryddade kycklingvingar och currygryta med get (!) och kokosris. Den senare kan även fås med biff, kyckling eller i en vegetarisk version. Samtliga serveras med ett varmt, smörfrasigt traditionellt tunnbröd. Missa inte heller duons egengjorda ginger beer och rum punch.
Restaurangen rymmer ett tjugotal platser, men sommartid utökas kapaciteten med en uteservering. Addera ett par palmer och en romdrink och du har något av en undangömd karibisk oas mitt i industriområdet.
Tips! Sommartid är det inte heller fel att ta med sig maten till de närbelägna klipporna i Örnsberg för ett dopp i Mälaren.
Burgeria
Adress: Instrument-vägen 23.
Ta dig hit: T-banelinje 13 till station Örnsberg.
Mer info: burgeria.se.

RINKEBY: Med ett brett ursprung av smaker
Här är det gott att äta, i dubbel bemärkelse. Lunch- och cateringrestaurangen Yalla är ett så kallat arbetsintegrerat socialt företag med syfte att ge invandrarkvinnor en chans att komma in på arbetsmarknaden, lära sig svenska och bli självförsörjande.
Rätterna som lagas här kan ha minst lika många ursprung som kvinnorna som jobbar här. Det enda stående inslaget på menyn är Fatmas falaffel, krispiga och precis lagom kryddiga kikärtsbollar serverade med ovanligt god och smakrik bulgur, grillade grönsaker och yoghurtsås. Därtill serveras två–tre olika rätter som byts ut varje vecka. Det kan till exempel vara potatis- och purjosoppa, kycklingshawarma eller ugnsbakad lax. Spara gärna plats för en baklava. Under semmelsäsongen erbjuds även en baklavasemla som i sig är värd tunnelbaneresan hit.
Tips! Köp med en burk morotsmarmelad eller någon av de övriga produkterna som görs här. Och bunkra gärna turkiska oliver, libanesisk tahini och israeliska medjooldadlar i någon av matbutikerna vid Rinkeby torg på vägen hem.
Yalla
Ta dig hit: T-banelinje 10 till station Rinkeby.
Adress: Hjulstavägen 94.
Mer info: yallarinkeby.se.

RÅGSVED: Syrisk falaffel när den är som bäst
Tidigare var det nästintill omöjligt att hitta en anständig falaffel i Stockholm, men de senaste åren har standarden höjts rejält. En av utmanarna om titeln Stockholms bästa falaffel är Amo i Rågsved, som ligger längs tunnelbanans gröna linje och drivs av två bröder från Syrien.
Allra bäst är de hummusbaserade rätterna. Förklaringen är enkel: allt görs från grunden varje morgon. Testa till exempel den traditionella syriska rätten fatteh: krämig kikärtsröra toppad med krispigt bröd, tahini, kikärtor, nötter och smält smör. Eller foul, en värmande gryta med långkokta favabönor, citron, persilja och tomater. Allt serveras med bröd, krispiga pickles, färsk mynta och te.
På menyn finns åtta rätter och samtliga är vegetariska. Ingen kostar över 85 kronor och det faktum att gästerna erbjuds påtår på maten om de mot förmodan inte blir mätta gör Amo till en av huvudstadens mest prisvärda och humörhöjande restauranger. Det enda negativa är att det är så litet att det ofta är fullt.
Amo
Adress: Rågsvedstorget 6.
Ta dig hit: T-banelinje 19 till station Rågsved.
Mer info: amorestaurang.se.

SOLNA: Revanschen för äkta nasi goreng
Kocken och ägaren Fiona kommer från den indonesiska huvudstaden och driver restaurangen tillsammans med sin man, som ledsagar gästerna genom menyn med van hand. Hans rekommendationer kan behövas – för många svenskar är indonesisk mat synonymt med skolans nasi goreng. Skolversionen av den klassiska risrätten har dock ganska lite gemensamt med den smakrika och omsorgsfullt serverade nasi goreng som väntar här.
Bland storsäljarna finns även rendang, det vill säga kryddig biffcurry, och soto ayam, en traditionell kyckling- och nudelsoppa. De som inte äter kött rekommenderas fisk- och skaldjursgrytan eller den ljuvliga tofugrytan med precis lagom sting. Missa inte heller den smått beroendeframkallande chilipotatisen eller den kokosfyllda dessertpannkakan.
Tips! Solna har flera restauranger värda en resa. Två andra favoriter i närheten är persiska Saaghi Grill och kinesiska R Asia.
Jakarta
Adress: Råsunda-vägen 110.
Ta dig hit: Pendeltåg till Solna eller t-banelinje 11 till station Solna centrum.
Mer info: restaurangjakarta.se.
Text: Annika Goldhammer Foto: Fredrik Hjeling



