Stora, ljusgrå versaler som stavar KUPÉ mot en vit bakgrund, med en akut accent över bokstaven E.

Svart logotyp med bokstäverna SJ ovanför ett par stiliserade vingar. Designen är enkel och modern, med djärva linjer som bildar vingarna och bokstäverna centrerade ovanför dem.

American cookies i världsklass
– bakade i Västergötland 

En hand som använder en rund metallskärare för att forma stora, tjocka chokladkakor på en bakplåtsklädd plåt.
När de amerikanska kakorna trendade på appen Tiktok bestämde sig Amanda Nyqvist och hennes sambo Alexander Nilsson för att satsa på svensk e-handel av hembakade cookies.

Sambons cravings efter amerikanska cookies ledde Amanda Nyqvist till en helt ny karriär. Varje vecka bakar hon hundratals kakor i Skövde som skickas vidare över hela Sverige. Och kunderna har fått mersmak, knappt ett halvår efter start satsar både hon och sambon Alexander Nilsson helhjärtat på sin kakbusiness.

Tidigare publicerad i #4 2025

Amanda Nyqvist har älskat att baka så länge hon kan minnas. Hon har ingen formell bagarutbildning, men de många timmarna hon ägnat åt att knåda deg och vispa smet har lett till en stor repertoar av recept på godsaker. När sambon Alexander Nilsson bestämde sig för att öppna kafé var det därför självklart att Amanda skulle stå för allt fika som erbjöds.

– För mig var det perfekt, jag har velat ha kafé sedan jag var liten, men är inte så intresserad av företagandet utan vill bara fokusera på bakandet, säger Amanda Nyqvist och ler mot sin sambo.

Kaféets hembakade utbud gav henne utrymme att testa en rad olika recept och tekniker – och det gav sambon Alexander Nilsson chansen att lämna egna önskemål. Det fanns nämligen en typ av sötsak som han inte kunde sluta tänka på.

– Jag bodde i London under en period när jag var yngre. Då smakade jag stora New York style cookies för första gången och älskade det. Så jag föreslog att Amanda kanske skulle prova att göra sådana och de blev så himla goda, säger han.

Två personer står leende på ett modernt kafé och håller i ett högt ställ fyllt med brickor med bakverk. Kaféet har stora fönster, grå väggar och flera krukväxter som dekorerar utrymmet.
I nuläget bakas alla kakor i köket i den gamla kafélokalen i Skövde, men Amanda och Alexander har börjat leta efter en lokal i hemstaden Falköping.

Testa recept flera gånger. Första gången du bakar något nytt är som ett experiment och det kanske inte blir precis som du hade tänkt dig. Fortsätt baka och testa igen.

Följ receptet ordentligt, både i ingredienser och metod. Varje steg har ett syfte och det finns en anledning varför det ska göras i just den ordningen som det är skrivet.

Våga prova olika smakkombinationer, det mesta blir gott. Använd fantasin och experimentera!

Kolla sociala medier efter inspiration och recept. Sök upp och jämför flera olika recept på samma bakverk för att hitta det som du tycker blir bäst.

Använd bra råvaror, det gör stor skillnad. Om du exempelvis ska baka chocolate chip cookies bör du inte använda billigare bakchoklad utan en ordentlig, riktigt god choklad.

Och det var inte bara Alexander Nilsson som vurmade lite extra för de amerikanska kakorna just då – samtidigt, på appen Tiktok, gjorde en australisk bagare vid namn Brooke Bellamy raketsuccé med just sådana bakverk. Hennes videoklipp av mjuka, rykande färska kakor fick så pass stor spridning att hon nu öppnat två bagerier som varje dag säljer slut på allt fika. Hon började även skicka hem kakorna till folk, i dag postas flera tusen av dem både inom och utanför Australien varje vecka.

Brooke Bellamys succé kläckte en idé hos Amanda Nyqvist och Alexander Nilsson. Om hon kunde göra det, varför skulle inte de också kunna?

Paret satte i gång sitt utvecklingsarbete – kakor i olika smaker bakades i massor, olika typer av förpackningar provades ut och uppvärmningsråd för godast möjliga fikaupplevelse skrevs. I slutet av maj 2024 skickades de första kakpaketen ut till kunder. E-handeln Amanda Nyqvist Cookies var ett faktum.

– Vi hade inga egentliga förväntningar och blev helt golvade av responsen, redan från början. Men det var särskilt efter att vi fått kontakt med några personer på Tiktok som det verkligen stack i väg, säger Alexander Nilsson.

En kvinna i förkläde formar kakdeg i ett kök, medan en person håller i en stapel med fyra bakade kakor med olika smaker och texturer.
Nu har Amanda Nyqvist uppåt 130 beställningar i veckan, ungefär 700 kakor, som ska bakas och skickas ut.

Förutom köpta annonser på Instagram så kontaktade paret även influerare på appen Tiktok, för att fråga om de ville få kakor skickade till sig att provsmaka. Efter att flera av dem lagt upp videor på sina smakprov fullkomligt vällde beställningarna in, paret gick från ett tiotal i veckan till 35 på en dag. En trend som bara fortsatt sedan dess.

– Nu har vi uppåt 130 beställningar i veckan, ungefär 700 kakor som ska bakas och skickas. Nyligen fick vi en beställning från ett företag som ville ha fredagsfika till sina anställda, det är 85 kakor bara till dem, säger Amanda Nyqvist.

I september, bara fyra månader efter att e-handeln lanserats, bestämde sig paret för att stänga kaféet och satsa helt och hållet på kakorna.

– Det kändes inte hållbart att driva båda, det tog så mycket tid, säger Amanda Nyqvist och Alexander Nilsson instämmer:

– När vi startade i maj tänkte vi att vi någon gång kanske skulle kunna skifta till kakor helt och hållet, men vi trodde aldrig att det skulle gå så fort.

Till vänster visas förpackade kakor på en granitdisk. Till höger placerar en person med ugnsvantar in en plåt med nybakade kakor i en ugn.
Kakintresset har spridit sig till våra grannländer, paret Nyqvist skickar kakor till både Danmark och Finland och hoppas kunna etablera sig även i Norge snart.

Ålder: 27 år.

Bor: I Falköping, där hon även kommer ifrån.

Familj: Sambon Alexander och dottern Alicia.

Gör: Driver e-handeln Amanda Nyqvist Cookies tillsammans med sambon. Är just nu föräldraledig från sitt jobb på Falbygdens Osteria.

Att stänga kaféet innebär också att Alexander Nilsson kan ägna mer tid hemma med Amanda Nyqvist och parets sex månader gamla dotter Alicia. En välkommen bonus, efter att ha drivit kaféverksamhet på annan ort i fyra år. I nuläget bakas alla kakor i köket i den gamla kafélokalen i Skövde, men paret har börjat leta efter en passande lokal i hemstaden Falköping. De planerar att skapa ett kök som är helt anpassat för sin kakverksamhet – och som kanske en dag även kan husera en butik.

– Just nu skickar vi alla kakor, det går inte att hämta upp dem själv någonstans. I framtiden är vi lite sugna på att kanske öppna ett kafé igen, som är knutet till kakverksamheten. Men det finns inga konkreta planer ännu, vi får helt enkelt se vad som händer, säger Amanda Nyqvist.

Fokus just nu är att arbeta fram nya smaker och fortsätta etablera sig i Sverige – men redan nu har kunder från grannländer börjat höra av sig. Paret har börjat skicka kakor till Danmark och Finland och hoppas kunna etablera sig även i Norge inom snar framtid.

Amanda Nyqvist är föräldraledig med dottern Alicia fram till september 2025. Då planerar hon att återgå till sitt jobb på restaurangen Falbygdens Osteria och kombinera det med kakverksamheten.

– Dels så trivs jag så bra där, dels tror jag också att det är viktigt att göra något annat. Det är då jag hittar inspiration till nya smaker, säger hon och tillägger:

– Men vi får väl se hur det ser ut då, det känns som att vad som helst kan hända med kakorna. •


text: Matilda Westermark foto: Alexander Nilsson