Holmen hetast i staden

Från en otillgänglig flottbas till supertrendig stadsdel med prisad park och myllrande folkliv. Holmen har blivit Köpenhamns mest spännande område just nu. Häng med på en tur Holmen runt, bland flytande hotell, nya krogar, gröna kaféer och matmarknader.
Tidigare publicerad i #7 2024
Utsikten sträcker sig över hela Holmen, från Operan till Refshaleön, det tidigare skeppsvarvet och industriområdet som har utvecklats till Köpenhamns nya hot spot.
– Jag älskar utsikten härifrån, man får ett helt annat perspektiv på Köpenhamn och så här på kvällen känns staden nästan futuristisk, säger Dado Bobar, bartender på Victory, en av Köpenhamns främsta cocktailbarer.

Foto: Daniel Rasmussen
Den ligger högst upp på 25 Hours Paper Island, ett hotell på Papirön, bara några minuters promenad från Nyhavn. Det öppnade för snart ett år sedan och är en del av öns förvandling, från tidigare papperslager till ett av stadens mest omtalade bostadsområden. Innan ön fungerade som lager för tidningspapper var den en del av danska flottans högkvarter och otillgänglig för allmänheten, men nu lockar ön både lokalbor och turister – inte minst arkitekturintresserade.
– Vi köpenhamnare kallar dem Tobleronehusen, säger Bente Hoffman, som driver det egna guideföretaget Slow Tours, när hon visar mig runt i området nästa dag och blickar upp mot de nybyggda höghusen som kantar ön.
De för onekligen tankarna till den klassiska chokladen, åtminstone om man tänker sig den med en avbiten topp.

Tobleronehusen rymmer några av Köpenhamns mest exklusiva lägenheter, enligt Bente har en av dem nyligen sålts för rekordpris, cirka 105 miljoner svenska kronor, men också gatuplanslokaler som ska fyllas med kaféer, butiker och andra publika verksamheter. Här finns även moderna radhus i form av svarta kuber med privata bryggor och, jämte dem, terrasserade kajer som intas av sollapande köpenhamnare under fina dagar. I en av byggnaderna som håller på att växa fram under byggkranarna närmast vattnet ska det bli »vandkulturhus«, badhus med andra ord.
– Staden lät oss lokalbor rösta på vad vi ville att byggnaden skulle användas till, berättar Bente. Det blir bad både ute och inne och planerad öppning nästa sommar.
Allt på Papirön är ritat av den prisade, danska arkitektbyrån Cobe och inspirerat av områdets marina historia.

Foto: Paula Hincenberga
Den nya Operaparken som breder ut sig intill operahuset på grannön är också ritad av arkitekterna på Cobe. Här har det som tidigare var en outnyttjad gräsmatta förvandlats till en över 21 000 kvadratmeter stor urban oas med sex olika växtteman, vindlande promenadvägar och organiskt formade bänkar med utsikt mot vattnet och slottet Amalienborg. I hjärtat av parken ligger restaurang Væksthuset, som visar sig vara en besöksanledning i sig. Det är ett kärt besvär att välja bland de moderna smörrebröden på menyn, men till slut bestämmer jag mig för en med vit och grön sparris, ramslöksemulsion och granskottschips och en med rödbetsgravad rökt lax, pepparrotskräm och röda vinbär.
Sedan fortsätter vi till Arsenalön, ytterligare en av de konstgjorda småöarna som utgör Holmen och som tidigare ägdes av flottan. Vi kikar in på Kuglegården, en stilla innergård omgiven av flera byggnader som tidigare fungerade som lager för bland annat kanonkulor och numera rymmer möbelbutiker, kontor och showroom för danska designföretag.

Foto: Annika Goldhammer
På ön intill har Hart, en av Köpenhamns populäraste bagerikedjor, flyttat in i ett av stadens äldsta trähus. I kakdisken ligger smörglansiga kardemummacroissanter, vaniljkrämsfyllda spandauer och florsockerpudrade citrusbakelser. Det känns lockande att sjunka ner i en av kaféets solstolar på kajen utanför, men vi fortsätter promenera längs vattnet.
Snart når vi Refshaleön – det gamla industriområdet som tarvar minst två Tuborg för ett någorlunda korrekt uttal – och som har fyllts med bland annat kaféer, klätterhall, loppis och det moderna konstmuseet CC. Här finns också en av stadens främsta gourmetrestauranger: Alchemist – utsedd till världens åttonde bästa restaurang. På vägen hit passerade vi även Noma, den världsberömda restaurangen som ligger bakom stadens utveckling till ett av världens främsta resmål för matintresserade.
Så här års är det dock en helt annan typ av förtäring som lockar de stora massorna till Refshaleön, närmare bestämt gatumaten som serveras på Reffen, en gigantisk matmarknad med prisvärda rätter från olika delar av världen, kulörta lyktor, pingisbord och sandstrand med solstolar och utsikt över vattnet – somrigt hygge, kort och gott.

Foto: Alexander Christensen
En kort promenad från de rykande matgrillarna på Reffen finns två av pionjärerna på Refshaleön: La Banchina och Lille Bakery. La Banchina är kafé, restaurang, naturvinsbar och bryggbad i ett, medan Lille Bakery är ett bageri och kafé inhyst i en anonym tegelbyggnad.
– Det här området har ändrats mycket sedan vi öppnade för sju år sedan, säger bagaren Giulia Soldati. Tidigare var det mest lokalbor som hittade hit, nu är det betydligt fler.
Giulia och hennes bagarkolleger har ett tydligt manifest som bland annat innebär att de bara använder ekologiska mjöler från lokala odlare.
– Vi gillar att använda hela sädesslag och gamla kultursorter som enkorn och purpurvete.
På brödhyllan bakom henne ligger klassiska danska rågbröd och surdegsfrallor jämte söta bakverk, som en plåt med sockriga »blomster buns«.
– Alla bagerier i Köpenhamn gör kanelbullar, så vi ville göra något annorlunda och smaksätta våra bullar med något mer lokalt än kanel. Därför fyller vi våra bullar med olika torkade blommor, just nu är det till exempel myskmadra, ros, fläder och kamomill. •
text: Annika Goldhammer