Stora, ljusgrå versaler som stavar KUPÉ mot en vit bakgrund, med en akut accent över bokstaven E.

Svart logotyp med bokstäverna SJ ovanför ett par stiliserade vingar. Designen är enkel och modern, med djärva linjer som bildar vingarna och bokstäverna centrerade ovanför dem.

Jorden runt på en brödskiva

En lång smörgås med grönsaker och sås, en hög med potatischips, en smörgås med riven ost och ett glas öl är placerade på ett mörkt bord i en restaurangmiljö.
Makka ölkafé har en crossovermeny med mackor från hela världen, som vietnamiska banh mi och grilled cheese-sandwich med chips.

Reuben sandwich, berberibröd, eldost i katsu sando. Göteborg har drabbats av mackfeber. Vi guidar dig till ställena där mackorna tas till en högre nivå – och tar med dig på en smakresa över hela världen.

Tidigare publicerad i #9 2023

En leende person med glasögon och svart väst håller i två smörgåsar i ett kaklat kök, med en smörgåsillustration på väggen bakom dem.
Hasselsons Macklucka gör en egen variant av Reuben sandwich med italiensk porchetta i iranskt flatbread.

Ett oansenligt ställe, som har funnits i flera år. Men det drar fortfarande mycket folk. Anledningen är enkel: Priset! Här kostar en rejäl baguettemacka och en läsk endast 59 kronor! Och mackorna finns i ett 50-tal olika fyllningar. Bland de mest populära hör baguette med kokt ägg, kyckling och curryröra.

Adress: Södra vägen 57.

HASSELSSONS MACKLUCKA

Hasselssons kör enbart mackor lunchtid. Och eftersom stället är minimalt är det är take away som gäller, i bästa New York-stil. Man har fyra mackor på menyn, där tre är stående inslag. Bland annat serveras en egen variant på klassikern Reuben med italiensk porchetta, fläsksida, i stället för oxbringa. Mortadellamackan har egengjord pesto och olika örter. För vegetarianer finns en kryddstark auberginemacka med krämig burrata. Alla mackor görs på berberi, en iransk variant på flatbread, från Aras Bageri i Krokslätt. 

Adress: Stora Saluhallen vid Kungstorget.

WAZO 

Litet hål-i-väggen-hak för lunchgäster i farten, spartanskt inrett med vitkaklade väggar och smala väggbord. Här råder totalt fokus på basingredienserna ost och bröd i olika grillade varianter. Mackorna görs på hembakat pain de mie (formfranska) eller lantbröd och skärs stilrent upp på diagonalen i två halvor. Stående inslag på menyn är Cheezus! med cheddar och jalapeño samt Quattro queso med fyra olika ostar (mozzarella, gouda, cheddar och pepper jack). Bägge mackorna är, som namnen antyder, rejält oststinna upplevelser. Till mackan serveras olika sorters chips och kalla dipsåser.

Adress: Kungsgatan 10 B.

En rustik tallrik med rostat bröd toppat med grönsaker, ett pocherat ägg, riven ost och groddar står på ett träbord tillsammans med en servettlindad gaffel och ett glas öl.
Šnyt pilsnerkafés bookmakertoast där brödet är bakat med öl i degen. 

ŠNYT PILSNERKAFÉ

Här serveras främst tjeckisk pilsner till mellanrätter av husmanstyp, men Šnyt har även riktigt bra mackor på menyn. Framför allt en fin bookmakertoast, där brödet är bakat med öl i degen. Den är en storsäljare. Här finns även alternativ som gubbröra på kavring och en vegetarisk pumpamacka med rostad pumpa, chilimajonnäs och ugnsbakad körsbärstomat. Trots att stället är relativt nyöppnat är det stamhakskänsla med en något äldre publik. 

Adress: Sveagatan 29.

MAKKA ÖLKAFÉ

Makka är, som namnet antyder, ett renodlat mackställe med en crossovermeny av olika mackor. Smörrebröd, vietnamiska banh mi, en Reuben med chilipickles och grilled cheese får här en egen twist och kombineras bäst med någon av alla de lokala ölsorterna. Glöm inte att testa chips och Makks egenlagade chilisylt! För den efterrättssugne finns även sötebröd på menyn. Varför inte avsluta med en glassmacka med choklad- och saltkolasås samt maräng?

Adress: Ostindiefararen 9, Eriksberg på Hisingen.

En kvinna i vit skjorta står på ett café, ler och håller i två smörgåsar. Bakom henne finns en kaffemaskin, olika tillbehör och en menytavla mot en vit kaklad vägg.
Bodega Nord, en sandwichdeli med asiatisk inspiration.

BODEGA NORD

Sandwichdeli med en välsorterad butiksdel med framför allt asiatiska varor och charkprodukter. Bland de varma mackorna märks den populära New York-klassikern chopped cheese med nötkött, lök och ost. Men testa gärna en katsu med lokalproducerad eldost som friteras och serveras i japanskt mjölkbröd. Stället har även ”kalla” mackor med mortadella med aioli och pickles, och en cold cut med tre sorters delikött. Glöm inte att beställa deras hemgjorda pommes frites, de är grymt frasiga! 

Adress: Nordenskiöldsgatan 18.

En delad bild visar en bartender som arbetar bakom en träbar fylld med flaskor, glas och snacks till vänster; till höger en närbild av en fylld smörgås med senap och grönsaker, chips och redskap.
Bar Shtisel har stort mackutbud med italiensk-judisk inriktning. 

BAR SHTISEL 

Shtisel ligger i en vacker lokal, och kan bäst kan beskrivas som en morgon-till-kväll-bar med italiensk-judisk deli-inriktning. Mackutbudet är stort och toasterna är mest populära. Tripple cheese, grillad kronärtskocka och en klassisk Reuben med oxbringa finns självklart på menyn. Här slinker folk in på en tidig kaffe, eller sitter ner för en grillad tuna melt till lunch. Drinkmenyn och bakverken skvallrar om den italienska delen av profilen. Det finns till exempel flera varianter på det sicilianska bakverket cannoli.

Adress: Karl Johansgatan 4, vid Stigbergstorget.


Fredrik Skogdalen med skägg, glasögon och en svart New York Yankees-keps sitter framför en ljusgul vägg, iklädd en mörk T-shirt. Hyllor och köksutrustning syns i bakgrunden.

Varför har mackor blivit så heta i Göteborg? Fredrik Skogdalen, delägare i Makka Ölkafé på Hisingen, förklarar trenden.

– Att macktrenden kommer just nu beror nog på att Sandhäxan i Stockholm fick lite uppmärksamhet när man startade för ett par år sedan. Därefter spriddes konceptet till fler krögare, och för den delen hobbykrögare, säger han. 

– Jag tror också att det har med enkelheten att göra, som ligger i linje med pizza- och hamburgarkulturen. Framför allt burgaren har varit inne rätt länge. Jag kan tänka mig att mackan blir den nya burgaren. Ett enkelt och gott koncept som går att variera på en massa sätt. 

Det finns även ett annat plus, menar Fredrik Skogdalen.

– Variationsrikedomen är enorm, det finns inga ramar. Eftersom mackor finns över hela världen går det att få fram väldigt många olika smak- och påläggskombinationer, säger Fredrik Skogdalen.

– Ena dagen kan vi servera klassiker som Reuben och grilled cheese för att någon vecka senare byta tillargentinsk choripán med het chorizo eller vietnamesisk banh mi med långbakad karré. 


text & foto: juan martinez