Knäckebrödet som knäckte
– framgångskoden

När knäckebrödsbageriet i Stora Skedvi i Dalarna skulle läggas ner kom gråtfärdiga knäckeälskare med skåpbil för att bunkra det vedeldade hårdbrödet. Nu har lokala eldsjälar byggt upp bageriet på nytt och räddat det anrika mathantverket – och samtidigt skapat ett helt nytt besöksmål.
Tidigare publicerad i #11 2023
Doften av rostat spannmål och den sprakande gran- och tallveden i stenugnarna skapar ett omedelbart välbehag. Bagaren Patrik Keckesson öppnar luckan till en av ugnarna och skjutsar in en rund kaka. Två minuter senare tar han ut den igen.

SKEDVI BRÖD
Knäckebrödsbageri med saluhall, mejeri, restaurang och växthus. Bageriet har bakdagar onsdag–fredag, för öppettider i de övriga delarna, se webbplatsen.
Adress: Landsvägen 38, Stora Skedvi i Dalarna.
Ta dig hit: Tåg till Hedemora och vidare med buss till stationen Stora Skedvi.
Mer info: skedvibrod.se
– Det är verkligen en yrkeskunskap att kunna elda så att det blir lagom värme, säger Anders Åkerberg, vd på Skedvi Bröd, när han visar oss runt på knäckebrödsbageriet med samma namn i Stora Skedvi i Dalarna.
Här bygger man vidare på en 100-årig tradition. Allt började 1923, när dalkarlen
Karl-Oskar Andersson startade Vika Bröd i Vika socken utanför Falun.
På den tiden fanns det minst ett bageri i varenda socken i det så kallade spisbrödsbältet i Dalarna. Men Karl-Oskar Anderssons rågbaserade bröd sålde bättre än andra. År 1975 flyttade produktionen till fabriken vi befinner oss i och här fortsatte gräddandet till 2013. Då beslutade den dåvarande ägaren Leksandsbröd, som hade köpt upp företaget på grund av konkurshot, att flytta produktionen till Leksand och börja tillverka brödet i moderna elugnar.

– Det var det sista bageriet i Sverige som gräddade knäckebröd i vedugn så det var många som blev väldigt upprörda, säger Anders Åkerberg.
Han drev då en liten saluhall vägg i vägg med bageriet tillsammans med sin dåvarande partner Malin Floridan och fick därför möta många besvikna knäckebrödsälskare.
– Nästan alla här i byn har någon relation till bageriet, dessutom kom det kunder som hade åkt långt för att bunkra bröd innan produktionen lades ner. En man som hade hyrt en skåpbil och åkt från Värmland kom in med tårar i ögonen och köpte en hel pall.
Engagemanget för vedugnsbageriet var så stort att det bildades en Facebookgrupp som fick över 7 000 medlemmar. Även Anders Åkerberg och Malin Floridan sörjde beslutet att lägga ner bageriet och försökte därför ta över det.
– Men vi fick nobben av Leksandsbröd, så hela bageriet revs ut och 31 bagare blev utan jobb, säger Anders Åkerberg.
Men duon gav inte upp, utan startade en kampanj för folkfinansiering i hopp om att kunna bygga upp bageriet på nytt. Kampanjen resulterade i 733 privata bidragsgivare, vilket gav en grundplåt för att börja bygga upp bageriet på nytt.
– Det blev en klassisk David-mot-Goliat-historia som folk ville vara med och stödja.

Samma lokala företag som hade fått i uppdrag att riva ut de tidigare ugnarna fick uppdraget att bygga upp dem på nytt. Men pengarna tog slut innan bageriet var klart och för att ha råd med de sista investeringarna efterlystes fler finansiärer.
I den vevan ringde Abbastjärnan Benny Andersson. Han hade hört talas om vad som hade hänt med bageriet som låg bakom det knäckebröd han hade ätit sedan barnsben och ville bidra till att bevara hantverket. Ytterligare några engagerade finansiärer tillkom och 2014 kunde flera av de tidigare bagarna återanställas och det nya bageriet invigas.
Sedan dess har knäckebrödsfabriken utvecklats till ett litet matcentrum. I mejeriet en trappa ner görs bland annat glass med smak av knäckebröd och ostar på mjölk från en närbelägen gård. Dessutom har den tidigare saluhallen vuxit betydligt. Här kan kunderna tappa upp mjölk på glasflaska och botanisera bland lokala ostar och kött från traktens gårdar i den välsorterade chark- och ostdisken. På de gamla industrihyllorna finns allsköns godsaker från Dalarnas många matproducenter. Som senap från LissEllas i Garpenberg, sylt och marmelad från Björgården, äppelmust från Mora och Kravmärkta ägg från byns eget hönseri.
I restaurangen, som ligger vägg i vägg med bageriet, hänger runda knäckebrödskakor i taket och på köksdisken står träaskar med fabrikens knäckebröd: normalgräddat, mörkgräddat och surdegsbaserat. På menyn finns bland annat burgare och schnitzel av kött från närbelägna gårdar.

I köket möter vi kökschefen David Knabäck, som nyligen har flyttat hem till sin uppväxtby efter att ha arbetat på restauranger som Lux och Bank Hotel i Stockholm.
– Det känns jätteroligt att de har startat upp den här verksamheten mitt ute i ingenstans, säger David Knabäck.
Under sommarhalvåret är det full aktivitet även på gårdsplanen. Här finns ett växthus uppvärmt med spillvärme från bageriet, en handelsträdgård samt sommarkafé och butiker inrymda i tolv containrar.
– Tanken har hela tiden varit att det här ska vara ett besöksmål, säger Anders Åkerberg. Framöver ska vi erbjuda fler bakningskvällar och guidade turer i bageriet. Sedan är nästa steg att starta hotell. Och ett spritdestilleri.
I dag körs resterna från knäckebrödsproduktionen till Tevsjö Destilleri i Hälsingland, där det blir till akvavit.
– Det finns många destillerier i Sverige i dag, men det är väldigt få som kokar sprit från grunden. Det känns kul att hålla den traditionen vid liv samtidigt som vi tar vara på spillet från bageriet. Men det vore ännu roligare att kunna visa upp spritproduktionen här och låta gästerna bränna sin egen sprit. •
text: Annika Goldhammer foto: Emma Mattsson