Stora, ljusgrå versaler som stavar KUPÉ mot en vit bakgrund, med en akut accent över bokstaven E.

Svart logotyp med bokstäverna SJ ovanför ett par stiliserade vingar. Designen är enkel och modern, med djärva linjer som bildar vingarna och bokstäverna centrerade ovanför dem.

Kulinariska höjdare i Åredalen

I förgrunden syns snötäckta träd och ett rött hus med ett vitt fönster, i bakgrunden ett berg som badar i mjukt solljus och en blek himmel.
Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat

SM-vinnande bagare, nyskapande chokladmakare, återupplivade fjällhotell och en restaurang som vill förändra framtidens matproduktion. I Åredalen finns flera höjdare utanför skidbackarna. Här ligger ett matparadis och bara väntar på dig som vill göra en kulinarisk resa med frisk fjälluft. 

Tidigare publicerad i #4 2023

På väg till Åre med tåg? Då finns det flera anledningar att kliva av redan i Undersåker, en och en halv mil öster om Åre, och proviantera. Till exempel de gudomligt knäckiga smörbullarna, de smörfrasiga croissanterna och exemplariska surdegsbröden som säljs i Icabutiken, 180 meter från tågstationen. 

– Vissa som kliver av tåget följer lukten hit. De undrar vad det är som luktar så gott och sniffar sig in i butiken, säger Maja Olsson, som driver hantverksbageriet Majas Skafferi i butikens källare och har fått en egen försäljningshörna i butiken. 

Hon är uppvuxen i den jämtländska byn Undersåker och drömde tidigt om ett eget bageri. Efter att ha praktiserat på flera framstående bagerier och utbildat sig till bagare på Eldrimner, Sveriges nationella centrum för mathantverk, förverkligade hon drömmen och öppnade eget tillsammans med sambon Gideon Prescott 2019. Sedan dess har de fått otaliga stamkunder och vunnit flera medaljer i SM i mathantverk. 

Nu drömmer Maja om att flytta till en större lokal, allra helst med plats för ett kafé där hon får möjlighet att möta sina kunder. Kanske blir även den drömmen verklig i det intilliggande stationshuset, där det finns planer på att skapa ett nytt välkomstcenter för Södra Årefjällen. 

Till vänster syns en vintrig exteriör av Undersåkers Charkuteriefabrik med rök som stiger upp från taket; till höger skär en bagare deg i ett kök, iklädd brunt förkläde och mössa.
I Undersåkers Charkuteriefabrik säljs lokala delikatesser och egna klassiker såsom bräckkorv, Undersåkare och Karlssons blodpudding.

– Vi hoppas att det blir så, för det skulle behövas en ny knutpunkt i byn. Det skulle också innebära att vi skulle kunna utveckla vårt utbud för tågresenärer. Redan nu gör vi färdkostpaket med färdiga mackor, men då måste man förbeställa.

Maja Olsson är inte den enda framstående bagaren i trakten. Här finns sedan flera år Undersåkersbröd, som bakar knäckebröd och tunnbröd på beställning, och i utkanten av byn ligger bageriet Krus. Att det finns tre bagerier i en by med knappt 1000 invånare är anmärkningsvärt – och att alla tre har vunnit pris i SM i mathantverk är förmodligen unikt.

– Det finns ett genuint intresse för lokal mat här och en stor efterfrågan på mat som gynnar både kropp, själ och bygden, säger Maja Olsson. Jag tror att det hänger ihop med att Jämtland har många anrika mattraditioner, med alltifrån fäbodkultur och småskaliga grönsaksodlingar till olika typer av förädling. 

En annan förklaring till det stora utbudet av högklassigt mathantverk i Åredalen är Fäviken Magasinet – stjärnkocken Magnus Nilssons gourmetrestaurang som fick matintresserade från hela världen att resa till Jämtland. När restaurangen stängde 2019 flyttade Magnus Nilsson söderut, men många av hans adepter stannade kvar och började driva eget. En av dem är Elin Larm, som startade bageriet Krus efter att ha bakat bröd på Fäviken. En annan är Ezekiel Ball, som driver Undersåkers Charkuterifabrik vägg i vägg. Den lilla charkuterifabriken startades av Magnus Nilsson och har bidragit till att göra Undersåker till ett givet stopp för alla matintresserade. Här säljs konjaksmedvurst, flatrökt skinka, isterband och andra charkuterier av jämtländska råvaror tillsammans med ost, kombucha, hantverksöl och annat mathantverk från trakten. 

– Det är otroligt lyxigt att ha så många duktiga mathantverkare och engagerade människor här omkring, säger My Ernevi. 

Tillsammans med sambon Wille Lindberg driver My Ernevi Åre Fjällsätra, ett fjällhotell med fint läge nedanför en skogssluttning fem minuter från tågstationen i Undersåker. Paret tog över hotellet 2018, efter att ha drivit en fjordlodge i Norge under ett par år, och har sedan dess renoverat och satt sin personliga prägel. 

Till vänster olika rustika bröd som baguetter och runda limpor på en träyta; till höger en upplagd gourmetmåltid med vinglas i bakgrunden, bestående av kött, grönsaker och potatis.
Det lilla bageriet Krus är känt för sina surdegsbröd, men bakar även croissanter och bullar värda en omväg.

My och Wille har också satsat på att göra hotellet till ett gastronomiskt nav för området. Bland råvaruleverantörerna finns det regenerativa lantbruket Fjällbete, en fjällkogård i Edsåsdalen och en biodlare som har två av sina bikupor i trädgården.  

– Dessutom använder vi så mycket grönsaker som möjligt från Solbruket, en grönsaksodling lite längre bort i byn. Den drivs av några unga människor med ett enormt engagemang. Det har nästan blivit som en rörelse av småskaliga testverksamheter här och det vill vi vara med och stötta. 

I en industrilänga i utkanten av byn Brattland, en mil söder om Åre, möter jag ytterligare en av Åredalens många småskaliga mathantverkare: Mattias Jansson. Har driver sedan tre år den lilla chokladverkstaden Janson Åre och skapar bland annat premiumvarianter av industrigodis som Ferrero Rocher, Maltesers och Co-Co. Under högsäsong brukar han öppna ett fönster till verkstaden för att sälja veckans konfektyr och take away-dessert på fredagar, något som brukar få sötsaksälskare från hela Åredalen att vallfärda. Öppettiderna kan vara sporadiska, men chokladsugna behöver inte leta länge för att hitta lokala alternativ. I Åre finns nystartade Toppchoklad, som saluför chokladkakor med smak av exempelvis kaffe från Åre Kafferosteri eller rökig chipotle. I byn Helleberg mellan Åre och Östersund finns Tinas Praliner och i Björnänge strax söder om Åre ligger traktens mest kända chokladdestination: Åre Chokladfabrik. 

Mattias tror att en förklaring till att Åredalen har förvandlats till ett litet chokladcentrum är att det finns ett generellt stort intresse för hantverksproducerad mat och dryck i Jämtland.

– Dessutom finns det många bra restauranger i trakten som har lyft intresset för det hantverksproducerade.

Tina Miinin, som driver Tinas praliner, lyfter fram ytterligare en förklaring.

– Jag tror att människor söker sig till naturen för att få inspiration och här räcker det att gå runt husknuten för att bli inspirerad. Det är så bedövande vacker natur här att det känns som att bo i ett vykort. 

Till vänster en leende kvinna i förkläde, till höger en närbild på kokta musslor med örter i en krämig sås.
Michaela Boson driver kaféet Mrs Maggie i Duved. Dessutom har hon just tagit över det klassiska fjällpensionatet Mullfjället.

En annan by i Åredalen som har lockat till sig många matintresserade är Duved, en knapp mil väster om Åre. Här pågår sedan flera år Duvedmodellen, ett forsknings- och innovationsprojekt med syfte att skapa en förebild för framtidens hållbara lokalsamhällen. I centrum för projektet står lokal samverkan och cirkulära kretslopp – något som testas i praktiken på Trägårn, traktens mest dogmatiska restaurang. Den drivs av kocken och den tidigare Fävikenmedarbetaren Victor Wembrand, som låter de lokala förutsättningarna sätta ramarna – och har som mål att förändra framtidens matproduktion. Det innebär bland annat att han köper grönsaker och hela djur från närbelägna småbruk, och att kökssvinnet förvandlas till kompostjord som används för att odla nya grönsaker. 

På andra sidan vägen ligger restaurangen och kaféet Mrs Maggie, som startades av Michaela Boson hösten 2021. Efter 25 år i restaurangbranschen i Stockholm flyttade hon till Duved med sin familj. 

– Jag ville egentligen inte driva eget eftersom jag visste hur mycket jobb det är, men jag är en ja-sägare och hade inget att göra eftersom vi flyttade hit strax innan pandemin.

På Mrs Maggie kan gästerna äta ugnsbakad röding och dricka lokal öl eller Åresoda och avsluta med bakverk från jämtländska Fjällkonditoriet, omgivna av en personlig och brokig inredning som delvis har kommit till med hjälp av lokalborna. 

– Jag har fått flera av möblerna av folk i byn. Det finns så många hjälpsamma människor här, vilket gör att det blir en väldigt härlig och välkomnande stämning i byn. Det tror jag att man känner även om man kommer som turist.

Inför årets vintersäsong tackade Michaela Boson ja till att även driva Mullfjället, ett klassiskt fjällpensionat strax nedanför skidbackarna i Duved. Sedan dess har hon bland annat satsat på att ge pensionatets restaurang ett nytt lyft. 

– Det ska inte vara någon Årelyx, bara enkelt, personligt och väldigt gott. •


Färgstarkt illustrerat kartavsnitt med handritade livsmedel som bröd, choklad, krabba och korv, svenska ord, en slingrande flod, numrerade vägpunkter och städer som Åre, Brattland och Undersåker.

1 Bergstugan Fröå Gruva

Vid det gamla gruvområdet i Fröå väntar ett av traktens främsta kaféer. Här serveras frasvåfflor med hemgjord hjortronsylt, dagens husman, tunnbrödsstutar fyllda med lokala råvaror och andra godsaker
Mer info: bergstuganfroa.se

2 Huså Bröd

I den lilla byn Huså på Åreskutans baksida bakas knäckebröd och kex i ett gårdsbageri med flera generationers erfarenhet i ryggen. 
Mer info: husabrod.se

3 Janson Åre 

Chokladverkstad i en industrilänga i byn Brattland öster om Åre. Här görs choklad och annan konfektyr enligt konstens alla regler. Följ Mattias Jansson på Instagram för att se när han öppnar sitt fönster nästa gång.
Mer info: jansonare.com

4 Krus

Ett litet bageri med surdegsbröd, croissanter och bullar i toppklass. Drivs av Elin Larm som tidigare försåg nu nedlagda finkrogen Fäviken med bröd.
Mer info: krusbageri.se

5 Majas Skafferi

SM-vinnande bageri som säljer bröd, bullar och andra godsaker på Ica Strandbergs i Undersåker, två minuter från tågstationen. 
Mer info: Instagram: @majasskafferi

6 Mrs Maggie

Restaurang och kafé i Duved med charmigt brokig inredning, jämtländsk comfort food och bakverk från välrenommerade Fjällkonditoriet. 
Mer info: mrsmaggie.se

7 Tinas praliner

Chokladbutik i byn Helleberg mellan Åre och Östersund. Under sommarhalvåret finns även ett kafé med utsikt över de jämtländska fjällen.  
Mer info: tinaspraliner.se

8 Trägårn

Restaurang med en färdig meny som varierar med det lokala råvaruutbudet. För mindre hungriga finns även tarte flambée och snacks. 
Mer info: restaurangtragarn.se

9 Undersåkers Charkuteriefabrik 

Välhängt kött, charkuterier och delikatesser från trakten säljs över disk av kunnig personal. Ligger vägg i vägg med bageri Krus. 
Mer info: undersakers.se

10 Åre chokladfabrik

Chokladfabrik i Björnänge strax söder om Åre där besökarna kan se de populära strutarna fyllas med praliner. Här finns även fabriksbutik och kafé med ett mer exklusivt pralinsortiment.
Mer info: arechokladfabrik.se


text: annika goldhammer