Stora, ljusgrå versaler som stavar KUPÉ mot en vit bakgrund, med en akut accent över bokstaven E.

Svart logotyp med bokstäverna SJ ovanför ett par stiliserade vingar. Designen är enkel och modern, med djärva linjer som bildar vingarna och bokstäverna centrerade ovanför dem.

Kulturmärk korvmojen!

Delad bild: Vänster sida visar en närbild av en person som håller i en kebabwrap med målade naglar och smycken. Höger sida visar en person som biter i en smörgås, klädd i kamouflagejacka och randig skjorta, och ser upphetsad ut.

Den klassiska korvkiosken har räddat många kvällar genom åren. En lite misslyckad utgång på krogen kan få ett lyckligt slut med en mosbricka och Pucko i handen. Och i den bistraste vinterkylan kan värme uppstå redan i kön, för i väntan på en tunnbrödsrulle förenas korvälskarna. Vi guidar dig till några av Sveriges mest älskade korvkioskklassiker.

Tidigare publicerad i #1 2025

Det är kö till korvkiosken Nyhetsgrillen vid DN-skrapan i Stockholm. Vi är alla förväntansfulla, uppsluppna och blir snabbt en gemenskap i kön. Vi ler åt alla olika tunnbrödsrullars namn: Robert Wells-pianorulle, Lasse Björns hockeyrulle och Maradonarullen.

Janne Keryakes lilla korvkiosk vid Västerbroplan är på gränsen till en helgedom för korvälskare i Stockholm. Visst går det att beställa hamburgare, men här ligger fokuset på korven. Speciellt tunnbrödsrullen.

Varför inte en hamburgare idag?

– Nej, för tusan, säger en man i kön. Hamburgare är vi trötta på. Smashburgers och allt vad de heter nu för tiden. Det har blivit lite fånigt.

Är korvkiosken hotad? 

Diskussionen blir lite allvarligare, alla i kön verkar känna så. Många korvkiosker i Stockholm har ju blivit thaikök eller står övergivna. Samtidigt kommer nya fast food-koncept med rötterna i andra länder som Sydkorea och Vietnam, och det står food truckar överallt.

– Konkurrensen är ju överjävlig, säger en välklädd, slipsprydd man som väntar på en standardrulle.

Ute i landet är bilden lite annorlunda. Här har korvkioskerna byggts om till en sorts avslappnad restaurang med breda menyer, där det finns allt från traditionella köttbullar till kebabtallrik.

Hur ser det ut statistiskt? SCB har inga siffror, men Magnus Ahlqvist, marknadschef på rikstäckande Sibylla, bekräftar känslan i kön:

– Generellt kan man säga att den klassiska korvkiosken har det tufft. Om jag skulle generalisera ännu hårdare så är det till stora delar en Stockholmsföreteelse. Ute i landet har bensinmackarna blivit de nya korvkioskerna. 

Men hur överlever de korvkioskerna som finns kvar? Vilka strategier har man använt sig av? Här är fyra levande, populära korvkiosker som överlever i den allt tuffare snabbmatskonkurrensen. •

Delad bild: Vänster sida visar en man i förkläde och keps som serverar mat genom ett takeaway-fönster; höger sida visar en leende kvinna i blå skjorta och förkläde som står utanför en byggnad.
Jessica Aspelin tog över driften av Vickningen från mamma Siv 2019. 

Empes i Kiruna

Har rötterna i 40-talet, ser ut som en amerikansk diner och utsågs av Korvakademien till årets korvkiosk 2024. 
Adress: Mommagatan 1, Kiruna. 

Lasse på Heden i Göteborg

En annan trotjänare. Sedan 1950-talet har den legat vid Heden och har nattöppet – till glädje för festande på väg hem.
Adress: Engelbrektsgatan 34 D, Göteborg.

En person i mörk jacka och jeans står utomhus och håller en varmkorv med lök och sås i ena handen och en flaska chokladmjölk i den andra.

Håll kvar det gamla! 

Man blir glad när man kommer till Vickningen. Typografin på kiosken för tankarna direkt till forna tider, till 60-talet närmare bestämt. Här finns inte heller en restaurangutbyggnad eller terrass. På Vickningen i Norrtälje beställer man i en lucka.

Vickningen har helt enkelt inte förändrats mycket sedan öppningen 1967. Det är nästan som ett korvkioskmuseum med mosmaskin från Bergboms, Lithells kokkorv, Loranga och Portello från Vasa Bryggeri.

– Vi vill inte ändra någonting. Jag har varit inne i kiosken sedan barnsben och jag trivs med den, säger Jessica Aspelin som tog över driften från mamma Siv 2019. Det som säljer mest är de gamla varianterna. En halv specialare med räksallad är fortfarande populär.

– Och Bråttomrullen så klart. Den måste serveras inom loppet av en minut.

– Jag kan inte säga att vi har ett uttänkt koncept, men vi är noga med hantverket och använder gärna lokala producenter. Vi har till exempel lammkorv från Stabby Korv och Trädgård, norr om Norrtälje.

Vad har ni för typ av kunder?

– Alla som ibland vill ha en korv! Så enkelt är det nog. 

Adress: Stockholmsvägen 26 i Norrtälje.

Mer info: vickningen.se


En gatuvy av Brunos Korvbar korvkiosk med en person som rastar en vit hund och en leende kvinna som förbereder en varmkorv med senap och ketchup, omgiven av matvaror och drycker.
Caroline Dimeo driver familjeägda Brunos korvbar på Östermalm. 

Exklusiva korvar i baguette

Mitt på fashionabla Östermalm står den som ett undantag, Brunos Korvbars enkla korvkiosk. Inget fancy, inget koncept, utan en gullig vitmålad kiosk med lucka. Men insidan är annorlunda. På menyn finns i stället 30-tal korvar med hög kötthalt som kabanoss och merguez.

– Vi serverar dem i grillade handbakade baguetter med egengjorda såser. Och så lägger vi på surkål. Man kan säga att det är tyskt koncept, berättar Caroline Dimeo som äger kiosken tillsammans med maken Clas Dimeo.

Caroline tror att korvkiosken kommer uppleva en renässans. 

– Korvintresset har ökat enormt. Jag tror korven kommer ta över hamburgaren som exploderat, men nu fått backa. Det beror på att utbudet av korv har utvecklats mycket i både kvalitet och smak. Det finns något för alla nu.

Förresten, vem var Bruno?

– Bruno är min mammas förste man. Han är från Tyskland och mina äldre syskons pappa. Han och mamma startade här 1992, då deras vän Günter hade startat en korvkiosk i Vasastan som gick bra. Han tyckte att Bruno och mamma borde göra samma. 

Adress: Nybrogatan 57 B.

Mer info: brunoskorvbar.se


En man i blå skjorta håller i en kebabtallrik i ett matstånd; bredvid syns en exteriörbild av en starkt upplyst matkiosk framför en hög byggnad i skymningen.
Vanlig korv, självklart smör på brödet, tomat går bort, räksallad utan för mycket räkor, lite rostad lök och en Pucko till. Janne Keryakes på Nyhetsgrillen vet hur en klassisk tunnbrödsrulle ska göras. 

… infaller alla korvars dag. Bakom dagen ligger Korvakademien, som grundades 1991. Akademien delar ut priser till bland annat Årets korvprofil, Årets korvkrog och Årets korvkiosk. 

Specialisering och gott hantverk

Janne Keryakes Nyhetsgrillen vid DN-skrapan är kanske Stockholms mest kända korvkiosk. Och det har han kändisar att tacka för. Alla verkar de har ätit en av hans tunnbrödsrullevarianter – eller fått en variant uppkallad efter sig.

Senaste kändisen är Mauri Hermundsson. Hans mustiga rulle innehåller bland annat jalapeños, gurkmajonnäs, hemlagat mos och curryketchup.

Roliga namn räcker så klart inte för att locka till sig kontorsarbetarna i SvD-huset och DN-skrapan på luncherna, utan det är kvaliteten på tunnbrödsrullarna. Så hur gör Janne Keryakes dem? Finns det någon hemlighet?

– Nej, jag är bara noga med vad jag gör. Tomat går till exempel bort. Vanlig korv ska det helst vara, mina kommer från Solna Korv. Thüringer och salsiccia är bra, så klart, men inte i en tunnbrödsrulle. Det ska vara få räkor i räksalladen. Rostad lök och en Pucko till, säger Janne.

Smör på tunnbrödet?

– Självklart. Det måste det vara, annars blir det en torr känsla.

Adress: Rålambsvägen 13.

Mer info:Instagram @jan_nyhetsgrillen


Två unga män står leende i svarta skjortor inne i en korvkiosk. Bredvid dem finns en utomhusvy av korvkiosken, dekorerad med gula och röda sicksackmönster, mitt bland höstträd.
Marco och Max Johnler driver Korvbyrån i Solna.

Korvkiosk 2.0?

Hur ser det ut i framtiden? På Råsundavägen i Solna hittar man ett spännande svar. Här ligger Korvbyrån som har strippad modern inredning, klara gula och röda färger. Korvmenyn är underhållande, en sorts fusion. Här serveras kycklingkorv i bahn mi, en Reuben efter den berömda sandwichen – och en oklassisk korvrulle med fetaost och ajvar.

Bakom kiosken står bröderna Marco och Max Johnler.

Korvälskare? Ta då tåget till Stockholm och gör ett helgbesök 7–9 mars. Då hålls Korvfestivalen 2025 på Münchenbryggeriet vid Söder Mälarstrand. I år blir det extra festligt då festivalen firar tio år. 

Mer info och program: korvfestivalen.se

Varför en korvkiosk?

– Det växte fram. Vi kommer från en restaurangfamilj och såg hur intresset för finare snabbmat nästan har exploderat. Nya hamburgerställen kom, likaså ställen för pizza och kebab. Men vi såg också en lucka för korv, berättar Marco.

– Men vi ville inte göra en restaurang utan just en korvkiosk. Vi ville också skapa nya, lite roliga varianter och experimenterade med olika smaker och kombinationer.

Vilken är ni mest förtjusta i själva?

– Alla så klart, men måste jag välja en så får det bli Reuben. Den har en fin balans, vi gör den på lammkorv och har en chilifärskost till som är perfekt. Jag kan fortfarande bli glad när jag äter den.

Adress: Råsundavägen 88, Solna.

Mer info: korvbyran.se


En modern bar med höga träpallar omger en disk som är dekorerad med färgglada, abstrakta mönster som också täcker väggarna. På baksidan finns hyllor med flaskor och glas, och den livfulla heltäckningsmattan matchar det konstnärliga temat.
Banger: senaste tillskottet i Stockholm för moderna korvälskare.

På Mäster Samuelsgatan i Stockholm ligger Banger, en superdesignad konceptkrog med internationell och kreativ korvmeny. Här står dj-bås och vill man slå på stort beställer man champagne till sin Surf and Nöff, en fläskkorv med smör- och limeslungad hummer på en pretzelbun. 

Mer info: itsabanger.se


text: anders falkirk foto: hans eriksson