Stora, ljusgrå versaler som stavar KUPÉ mot en vit bakgrund, med en akut accent över bokstaven E.

Svart logotyp med bokstäverna SJ ovanför ett par stiliserade vingar. Designen är enkel och modern, med djärva linjer som bildar vingarna och bokstäverna centrerade ovanför dem.

Kungligt kroghäng i Köpenhamn

En man med glasögon och vitt förkläde står inomhus och klappar försiktigt huvudet på en ljusbrun häst med ljus man och sele. Miljön ser ut att vara ett stall eller en lada med balkar och boxar.
Mellan Frederiksberg och Vesterbro ligger Carlsberg Byen, där de historiska bryggeribyggnaderna fått sällskap av nya krogar, kaféer och butiker och ett eget upplevelsecentrum.

Det började med ett ölbryggeri 1847 – och utvecklades till en hel stadsdel. Nu bubblar Carlsberg Byen i Köpenhamn mer än någonsin. Vi guidar dig till de nya kvarteren för matfest, folkliv, hantverksöl och kulturell ölhistoria. Och den som önskar kan till och med bada i öl på ett lyxigt spa. Danskt hygge extra allt!

Tidigare publicerad i #10 2024

Citrus! Passionsfrukt  … Och kanske lite persika?

Med näsorna nedstuckna i var sitt ölglas letar vi efter dofter i den skummande lagerölen. 

Sedan smakar vi. Och upptäcker att det är en mjuk, pärlande öl helt utan bitterhet – en öl som för tankarna till vin. 

En gammaldags Carlsberg-ölvagn med gröna hjul står på en kullerstensgata framför historiska bryggeribyggnader i tegel. Vagnen är försedd med Carlsberg-logotyper och dansk text.
Ett arv efter tiden då bryggeriet i Carlsberg Byen levererade ölen med häst och vagn.
Foto: Daniel Rasmussen

– Det beror på att den görs med champagnejäst, förklarar provningsledaren. Det här är den typen av öl som passar dem som säger att de hellre dricker vin. 

Vi befinner oss på ölprovning i källarvalven till Carlsbergs före detta bryggeri i Köpenhamn. Här började företaget sin tillverkning 1847. Numera har produktionen flyttat till Jylland och det gamla bryggeriet har förvandlats till Home of Carlsberg, ett modernt upplevelsecenter där besökarna får lära sig om företagets historia och utveckling, men också designa egna flasketiketter, laborera fram egen öl med hjälp av olika parametrar, smaka på malt och se en flasksamling med runt 23 000 ölflaskor från hela världen. Och dricka öl – rundturen både inleds och avslutas med en Carlsberg. 

Det historiska bryggeriområdet inkluderar också ett stall, ett arv efter tiden då bryggeriet levererade ölen med hjälp av häst och vagn, och en liten skulpturpark. Bland skulpturerna finns en lillasyster till Den lilla sjöjungfrun, den världsberömda statyn som skänktes till staden av Carlsbergarvtagaren och konstsamlaren Carl Jacobsen. Jacobsen är också namnet på Carlsbergs underbryggeri för specialöl, som ligger i en av områdets historiska tegelbyggnader. Ovanpå det ligger Madklubben, en restaurang med bokstavliga ölkopplingar.

Stora bryggkittlar i koppar inne i ett bryggeri, placerade intill en gångväg med räcken och upplysta av naturligt ljus från närliggande fönster.
Foto: Daniel Rasmussen

– Våra ölkranar är anslutna direkt till bryggeriet en trappa ner och vi har flera öl som görs unikt för oss, berättar servitrisen. 

Bland Madklubbens husöler finns både ljus och mörk lager och en suröl med smak av mandarin och lime. Den senare visar sig passa perfekt till kökets smörrebröd, som den med rökt lax och den med sill, pepparrotskräm och brown ale-picklad lök. Löken är långt ifrån det enda i köket som har fått smak av öl. På menyn finns till exempel en sallad med »ipa-pesto«, humleinfuserat smör och en »brown ale curry«. 

Ölen genomsyrar inte bara Madklubben och det gamla bryggeriområdet, utan hela Carlsberg Byen. Stadsdelen ligger mellan Frederiksberg och Vesterbro och är en av Köpenhamns mest intressanta just nu. De senaste åren har de historiska bryggeribyggnaderna fått sällskap av nybyggda bostads- och kontorshus och nystartade krogar, kaféer och butiker. 

– Det öppnar nya ställen här hela tiden, säger Casper Holmberg, biträdande bagerichef på Københavns Bageri, som ligger i bottenvåningen på ett av alla höghus.

Ett collage av tre bilder: en kvinna som sträcker sig efter bröd i ett bageri, en atmosfärisk vinkällare med tunnor och människor som samlats utanför en restaurang som heter Gasoline Grill, mot en tegelbyggnad.
Brunchkrogen Cadence har eget bageri.
Foto: Daniel Rasmussen och Andreas Raun Rosendal  

Det drivs av två bagare från den världsberömda gourmetrestaurangen Noma och öppnade för lite över ett år sedan. Bageriet utsågs snabbt till ett av stadens bästa, vilket förklarar kön utanför. Där inne är det full aktivitet. Bakom en glasvägg innanför entrén snurrar en bagare kardemummabullar, medan en annan tar ut plåtar med croissanter ur ugnen. Storsäljaren är »kringlen«, kardemummaglacerad croissantdeg fylld med vaniljkräm, rostade mandlar och brandymarinerade katrinplommon. 

– Det är ett klassiskt danskt bakverk som vi har tolkat på vårt sätt, säger Casper. Vi gillar att lyfta fram bortglömda danska bakverk och modernisera dem. 

Även här finns en koppling till Carlsberg, även om den inte är lika uppenbar. År 1883 var bryggeriet först med att ta fram en renodlad bryggerijäst och företaget var också tidigt med ett eget forskningslaboratorium för att studera olika jäststammar och vad som händer vid fermentering. 

Det arvet förs vidare på fler ställen i Carlsberg Byen, exempelvis Cadence, som kan beskrivas som brunchrestaurang, surdegsbageri och fermenteringsstudio i ett. I den senare görs kokosyoghurt, surkål och andra egenjästa produkter. Och i kafédelen serveras bland annat den moderna brunchklassikern smashed avocado på surdegsbröd med gurkmejamarinerat ägg och fermenterad hot sauce.

En leende man i vit skjorta står på en restaurang och håller i ett trätallrik med aptitretare; bakom honom finns ett dukat bord, krukväxter och inramade konstverk på röda hyllor.
På Genbo serveras Köpenhamns kanske bästa smörrebröd just nu – skapade av Adam Aamann.
Foto: Mellanie Gandø

Man måste inte vara intresserad av öl eller andra jästa produkter för att trivas i Carlsberg Byen, även om det hjälper. För arkitekturintresserade finns mycket att se, till exempel längs de gamla arbetarbostäderna i Humleby som har utvecklats till ett av stadens mest attraktiva bostadsområden. Eller den före detta fyren som tidigare utgjorde entré till bryggeriområdet och nu har intagits av konstgalleriet Von Bartha. Och för trädgårdsintresserade finns Carlsbergsgrundaren J.C. Jacobsens privata trädgård, numera omgjord till allmän park.

Den som däremot vill maxa ölupplevelsen – och inte redan har spenderat alla pengar på öl – kan bada i öl. I källaren till en av de före detta bryggeribyggnaderna gömmer sig nämligen Aire, ett lyxspa med kalla och varma bad i stearinljusupplysta valv. Här erbjuds även flera olika behandlingar, till exempel ett varmt ölbad à 2 700 kronor.

Som tur är finns också mer överkomliga ölupplevelser. Som provsmakningsbrickan på Carl’s Øl og Spisehus på andra sidan gatan. Eller husölen på Surt, lite längre upp på gatan. Den är naturligt fermenterad med hjälp av surdeg och visar sig passa bra till restaurangens napoli-tanska surdegspizzor. Men efter surdegsfrossan behöver jag något sött, så jag avrundar med en semifreddo. Den är toppad med karamellsås spetsad med  … öl. Selvfølgelig! •

Ett collage som visar bakverk, någon som lägger ost på en pizza, två hästar i ett stall och en modern restauranginredning med bord, stolar och väggkonst.
Förr kördes ölen ut med hjälp av hästar och stallet i Carlsberg Byen finns kvar.
Foto: Andreas Raun Rosendal, Mellanie Gandø, Daniel Rasmussen och Zane Kraujina

Hotel Ottilia 
Fyrstjärnigt hotell i en före detta bryggeribyggnad. Utmärkt ekologisk frukost och gratis »wine hour« varje kväll. I baren serveras även huspilsner med humle från hotellets tak.

Mer info: brochner-hotels.com

Carlton 66 Guldsmeden 
Mysigt, Baliinspirerat hotell i Vesterbro, 5–10 minuters cykelresa från Carlsberg Byen. Hotellet har hyrcyklar. 

Mer info: guldsmedenhotels.com/sv/66-guldsmeden/


En hand använder en gaffel och en kniv för att skära i ett mjukkokt ägg ovanpå mosad avokado på rostat bröd, garnerat med mikrogrönsaker, frön och fetaost. En röd drink är suddig i bakgrunden.
Cadence serverar trendiga bruncher.
Foto: Daniel Rasmussen

Genbo
Här serveras Köpenhamns bästa smörrebröd just nu, åtminstone enligt dagstidningen Berlingske. Restaurangen är en del av den hyllade smörrebrödskedjan Aamanns och lockar även med kreativa mellanrätter, hantverksmässigt producerade viner och ekologiska öler. Vägg i vägg ligger Aamans surdegsbageri och deli. 

Mer info: aamanns.dk/restaurant/aamanns-genbo

Beyla
Växtbaserad restaurang med både brunch och kvällsservering. Missa inte signaturrätten »BFM«, köttig ostronmussling marinerad i koreansk chili, eller de ambitiösa, egengjorda alkoholfria drinkarna.

Mer info: beyla.dk

Cadence 
Trendig brunchrestaurang med eget bageri. På menyn finns exempelvis eggs benedict med pulled pork och misohollandaise eller french toast med krusbärssylt, kokosmaräng och saltrostad kokos. 

Mer info: cadencecph.dk

Surt 
Napolitansk surdegspizzeria som har utnämnts till en av Europas bästa pizzerior. På menyn finns även andra goda rätter, exempelvis en rotselleribaserad »risotto« med tryffel, och husöl med surdeg som grund. 

Mer info: surtcph.dk

Madklubben
Home of Carlsbergs restaurang Madklubben är närmast ett måste för ölintresserade. Här serveras alltifrån moderna smörrebröd till en Carlsbergmeny med tre rätter plus snacks, samtliga med smak av öl. Husölerna kommer från bryggeriet en trappa ner. 

Mer info: madklubben.dk

Carl’s Øl og Spisehus
Gastropub i en före detta maltsilo. Här väntar bland annat 20 olika fatöl – beställ en bricka med flera smakprover om du har svårt att bestämma dig.

Mer info: carls.pub

Gasoline Grill
Prisad hamburgerrestaurang i bryggeriarbetarnas före detta kantin. Köttburgarna görs på ekologiskt kött och vegoburgaren av fermenterade baljväxter och rotfrukter.

Mer info: gasolinegrill.com

Københavns Bageri
Utsett till stadens bästa bageri av Berlingske. Endast tre sittplatser inne och en handfull ute – men är det picknickväder finns parken J.C. Jacobsens have nära.

Mer info: @koebenhavns_bageri


Home of Carlsberg
Modernt upplevelsecenter som nyöppnade i slutet av 2023 och varvar historia med vetenskap, kultur och framåtblickande. I källaren erbjuds ölprovningar. 

Mer info: homeofcarlsberg.com

ÖlspaAire Ancient Baths
Lyxigt spa i källarvalv som tidigare rymde Carlsbergs maltlager. Här väntar flera olika pooler och behandlingar. »The Signature Beer Experience« är en kostsam men svårslagen upplevelse för ölälskare.

Mer info: beaire.com


text: Annika Goldhammer