Nytt liv i Knystaforsen

Där andra såg ett förfallet bruksområde såg Eva och Nicolai Tram möjligheten att skapa ett nytt besöksmål – och samtidigt ett nytt hem. Med gamla matlagningsmetoder och en nyskapande restaurangidé har paret fått det lilla halländska samhället Rydöbruk att leva upp igen.
Tidigare publicerad i #7 2023
Ett gammalt sågverk, övergivna industribyggnader och terrakottaröda tegellängor. Det gamla bruksområdet i Rydöbruk är en dröm för alla med en fäbless för industrihistoria och patinerade byggnader. Men det var främst den brusande Knystaforsen som fick Eva och Nicolai Tram att förälska sig i området när de besökte det för första gången för fem år sedan. Forsen som är en del av Nissan ramar in hela bruksområdet. Paret hade nyligen flyttat från Köpenhamn till Hyltebruk i Halland och åkt till landskapets äldsta brukssamhälle Rydöbruk på loppisutflykt.

KNYSTAFORSEN
En matupplevelse i Rydöbruk i Halland. Restaurangen ligger inrymd i det gamla sågverket och matsalen rymmer 18 sittande gäster som serveras en avsmakningsmeny. Här finns också nyöppnade Knystaria med vedugnsbakade pizzor och brunch på helgerna. Dessutom har man nu också ett eget bed & breakfast, Villa Knystaforsen, med tre nyrenoverade gästrum i en pampig villa intill ån Nissan.
Mer info: knystaforsen.se och knystaria.se.
– Vi tyckte att det var så vackert här och insåg att det fanns en stor potential. Det fanns en liten konstnärsby på bruksområdet i början på 2000-talet, men många av lokalerna hade stått tomma i tio år, säger Nicolai Tram.
Några år tidigare bodde paret i en fin lägenhet i Köpenhamn och gjorde karriär. Eva åt sig runt på världens toppkrogar i sitt jobb som matjournalist och Nicolai hade jobbat som kock i flera år, bland annat på en tvåstjärnig Michelinkrog, och därefter i tv-branschen. Men efter att ha sprungit i det berömda ekorrhjulet i flera år insåg paret Tram att de inte levde ett liv som gjorde dem lyckliga. De längtade efter ett enklare liv närmare naturen, där umgänget med familj och vänner blev en naturlig del av vardagen och inte något som måste pressas in.
– För oss var förändringen inte bara en romantisk dröm, utan en nödvändighet, förklarar Nicolai Tram.
När paret fick möjlighet att köpa det gamla sågverket i Rydöbruk fick familjen inte bara ett nytt hem, Nicolai och Eva fick också chans att förverkliga drömmen om en egen restaurang. Efter att ha renoverat huset öppnade de 2020 dörrarna till restaurang Knystaforsen, en trappa ner från familjens hem.
Det dröjde inte länge förrän ryktet om den ovanligt ambitiösa krogen på vischan började spridas bland matintresserade. År 2021 utsågs Knystaforsen till Årets resmål av DI Weekend och 2022 tilldelades restaurangen en stjärna i Guide Michelin.

Men att äta här är något annat än de rakryggat formella vita duk-upplevelser som brukar förknippas med den franska restaurangbibeln. En middag på Knystaforsen är mysig, närmast hemtrevlig. Måltiden inkluderar 17 serveringar och inleds med flera munsbitar, bland annat friterad renlav med älgtartar, rökt majonnäs och picklade granskott samt pinnbröd med småländsk störkaviar, crème fraiche och inlagda fläderblommor. Det rökta och grillade går som en röd tråd genom måltiden – här tillagas nämligen allt över öppen eld. En annan röd tråd är det lokalproducerade. En stor del av råvarorna kommer från de omgivande skogarna och vattendragen och har antingen plockats av restaurangens kockar eller skjutits av lokala jägare.
Alla drycker som serveras är svenska, även vinerna.
– Vi vill att känslan av den här platsen ska avspeglas i både vår mat och våra drycker, säger Eva Tram, som också är utbildad sommelier. Vi inspireras av naturen och därför vill vi servera drycker som är så naturliga och lokala som möjligt, gärna av råvaror som är mer typiska för Sverige än druvor.

SE & GÖRA:
Rydöbruk är fullt av kulturminnen. Ett av de mest kända är jättestenen Knystahall, som markerade gränsen mellan Sverige och Danmark en gång i tiden. I dag visar den gränsen mellan Halland och Småland.
Här finns också fin natur, som kan upptäckas genom att vandra Hallandsleden. Den 21 kilometer långa etappen mellan Långesjön och Sandsjön går genom Rydöbruk. Det finns även kortare vandringsleder genom samhället, som den 3 kilometer långa kulturstigen.
Simlångsdalen och Bosgårdsfallet utanför Hylte är två andra tips för naturintresserade.
Mer info: hallandsleden.se.
Under kvällen serveras jag bland annat ett äppelbaserat dessertvin från grannbyn, en kombucha av stockrosor och saft av enrisrökta lingon. De två senare har tillverkats av Henno Matzen, som började som kock på Knystaforsen, men som nu driver en egen liten dryckesfabrik i en gammal, röd ladugård på andra sidan forsen. Nästa dag möter jag honom där, bland en uppsjö av stora jäsflaskor, så kallade damejeanner, med frukt-, bär- och växtbaserade viner.
– Det är det här jag brinner för just nu: att plocka vilda växter och göra vin av dem. Dessutom finns det hur mycket råvaror som helst i trädgårdarna här omkring. Folk blir oftast bara glada när deras frukt tas till vara.
Det började som ett hobbyprojekt för några år sedan. Henno Matzen testade att göra vin av röda vinbär och blev så nöjd med resultatet att han fortsatte att laborera med andra bär och växter. På ett av borden står färdiga viner av exempelvis syren, maskros, aronia och körsbärsblommor, på ett annat en alkoholfri dryck av maskrosrötter.
– Det går att göra vin på nästan allt och jag experimenterar vilt.
Vägg i vägg med Henno Matzens dryckesfabrik ligger Knystaria, paret Trams drygt ettåriga gourmetpizzeria. Här finns ett stort, öppet kök med en italiensk vedugn i centrum, samt omaka pinnstolar och bord dukade med tända ljus och loppisporslin.
– Att öppna en pizzeria kändes som nästa naturliga steg för oss som lagar mat över öppen eld, säger Nicolai Tram. Det här är ett avslappnat ställe för hela familjen, där barnen kan springa runt och det bjuds på livemusik då och då.
Restaurangen har högt i tak och färgfläckat trägolv. På väggarna hänger målningar av lokala konstnärer, ett slags hommage till lokalens tidigare liv som konstnärsateljé. En av konstnärerna bakom konstverken, Maria Taipaleenmäki, jobbar i restaurangen och håller på att duka inför kvällen. Hon är född och uppvuxen i centralorten Hyltebruk och flyttade tillbaka efter att ha bott utomlands i flera år.
– Det är många olika nationaliteter som jobbar här, dessutom kommer det ofta utländska gäster till Knystaforsen, så det känns nästan som att fortfarande vara utomlands. Dessutom är det en arbetsplats som ger väldigt mycket energi.
I restaurangen möter jag också lokalbon och alltiallon John Bolin.

BOENDE I NÄRHETEN:
I Lahult, två kilometer öster om Rydöbruk, finns budgetboendet Lahult bed & breakfast.
Mer info: lahult.se.
Knappt fyra kilometer österut finns Torup där det erbjuds logi i anrika Torups Gästgivaregård.
Mer info: torupsgastgivaregard.se.
– Det har varit jättetufft här i Rydöbruk. Efter att järn- och pappersbruken lade ner har det varit en massa olika verksamheter här, men det har varit svårt att hitta något som passar lokalerna. Det krävdes entreprenörer som Eva och Nicolai, som kunde se och ta vara på möjligheterna. Det som de har skapat här har lyft hela samhället.
Mitt emellan Knystaforsen och Knystaria ligger en annan vacker, gammal byggnad som tidigare rymde Rydöbruks brandstation. Innanför den nyoljade trädörren har Stephanie Johansson just tagit ut ett provbak från den nyinstallerade bakugnen. Hon vann TV4-programmet Hela Sverige bakar 2021 och har sedan dess arbetat med att förverkliga barndomsdrömmen om ett eget bageri.
– Planen var att ha det hemma på gården, men sedan åt jag och min man en middag på Knystaforsen och blev helt tagna av miljön. När jag fick höra att den här k-märkta byggnaden var ledig kändes det helt självklart att starta bageriet här. Här finns redan en matintresserad kundkrets, dessutom har vi samma filosofi när det gäller råvaror, hållbarhet och hantverk.
Enligt Eva och Nicolai Tram är dryckesfabriken och bageriet två steg på vägen till att återskapa Rydöbruks tidigare hantverksby, den här gången med maten och drycken i centrum.
– Vi vill gärna ha fler grannar, gärna ett kafferosteri eller en glasstillverkare. Vi har många duktiga mat- och dryckesproducenter här i Halland och skulle gärna se att det blev lite mer som förr, då man handlade direkt från tillverkaren.
– Drömmen är att det här bruksområdet blir en matkonstnärsby. •
text: Annika Goldhammer