Så blev burgaren
big business in Sweden

Sedan handmatsfenomenet kom till Sverige har inget kunnat stoppa hamburgaren. Vi får inte nog, antalet hamburgerkedjor bara växer från norr till söder och var tredje svensk uppger att de vill ha hamburgare minst en gång i veckan. Men hur blev egentligen burgaren storsäljarmat i lilla Sverige?
Tidigare publicerad i #1 2024
Exakt när den första hamburgaren tillreddes kommer vi aldrig få veta. Det finns recept från det antika Rom på så kallad »isicia omentata«, som i stort sett är en hamburgare. Skillnaden mot en modern hamburgare är att köttet kryddades med fisksås, pinjenötter och enbär, samt att burgarna lindades med en membran från en grismage innan de stektes. Men grundprincipen – kött mellan bröd – var densamma.
BÄSTA BURGAREN?
Sajten Burgerdudes har recenserat nästan 700 hamburgerställen över hela världen. Och
enligt dem är bästa hamburgaren i Sverige: Triple Cheese eller Bookmaker från foodtrucken Funky Chicken Foodtruck i Stockholm.
Men den första hamburgaren som kallades hamburgare då? Även det är höljt i dunkel. Så tidigt som 1758 kunde man läsa ett recept på »Hamburgh sausage« i kokboken The Art of Cookery Made Plain and Easy. Den skulle, enligt författaren, serveras »grillad med rostat bröd under«. Under de efterföljande åren började namnet »hamburger« och »hamburger steak« dyka upp lite här och var. På menyer, i annonser och receptsamlingar. Snart började hamburgarna säljas på tivolin och längs strandpromenader, där de blev populära eftersom man kunde promenera och äta dem samtidigt.

Big Mac-index…
… är en uppskattning av ett lands prisnivå. Ett ekonomiskt index som för första gången publicerades i tidskriften The Economist 1986 och bygger på att hamburgaren Big Mac är en över hela jorden enhetlig och samtidigt inhemskt producerad vara.
Exakt varför den uppkallades efter en tysk stad vet ingen riktigt. En del hävdar att tyska emigranter som kom till USA på fartygslinjen Hamburg America Line lanserade rätten i USA och att den fick sitt namn därifrån. Andra är säkra på att den har sitt ursprung i den lilla staden Hamburg i delstaten New York. Ytterligare andra hävdar med emfas att det fanns en kock i hamnen i Hamburg som serverade malt, stekt kött mellan två brödskivor och att sjömännen som seglade till USA tog med sig den idén. Sanningen är – återigen – att ingen vet.
Men hamburgaren gjorde succé i USA. Från 1800-talets mitt växte populariteten. När USA stod som segrare i andra världskriget följde resten av världen efter och till slut kom hamburgaren till och med till lilla Sverige – till Helsingborg, för att vara exakt.

[isicia omentata]
Så kallades urhamburgaren i det antika Rom. Kött mellan bröd, dock var köttet kryddat med fisksås, pinjenötter och enbär och burgarna lindades med membran från grismage.
25 öre…
… kostade en hamburgare med lök i Sverige år 1956.
År 1955 anordnades utställningen H55 i Helsingborg. Bland alla nymodigheter fanns där möjligheten att smaka hamburgare. Redan nästa år öppnades Burger-Grill i samma stad. Sveriges första hamburgerrestaurang hade sett dagens ljus. Sedan spred sig det grillade köttet mellan två brödskivor över landet. Vi kunde helt enkelt inte få nog av det. Och det kan vi fortfarande inte.
För svenskarna älskar sina burgare. Under det första halvåret 2023 ökade antalet hamburgerrestauranger från 885 till 900 – om man räknar kedjor som har fler än fem restauranger. Exakt hur många restauranger som serverar någon form av hamburgare är omöjligt att säga. Men att det är många – det är helt säkert. •
HAMBURGARENS TIDSRESA I SVERIGE

1955
De första hamburgarna serveras på H55 i Helsingborg, en utställning för arkitektur, bostad, formgivning, och konstindustrins produkter.

1956
Burger-Grill öppnar i Helsingborg och blir därmed Sveriges första hamburgerbar. Den invigdes av prins Bertil. En hamburgare med lök kostade 25 öre.

1957
Grillkiosken Drive In (blev senare Vegabaren) i Haninge utanför Stockholm börjar sälja hamburgare. Det fanns dock regler för vad som fick säljas i grillkiosker, och hamburgare var inte med på listan. Ägaren Erik Engström hävdade då att han sålde »tillplattade köttbullar«, vilket godkändes.
1966
Burger-Grill öppnar en filial i Malmö.

1968
En grillkiosk i Gällivare öppnar. Den ligger i anslutning till bensinstationen Uno-X och kallas därför X-grillen. Ganska snart byter den namn till Max, efter ägaren Curt Bergfors smeknamn.

1972
Snabbmatskedjan Sibylla börjar servera hamburgare.

1973
Den första McDonald’s-restaurangen öppnar på Kungsgatan i Stockholm.

1974
Hamburgerkedjan Carrols etablerar sig i Stockholm.

1976
Statligt ägda Sveriges Allmänna Restaurangaktiebolag, Sara, grundar snabbmatsrestaurangen Clock. Det första man gör är att köpa Carrols svenska verksamhet och göra om dem till Clock-restauranger. Nu öppnar också den första Burger King-restaurangen i Sverige – i Malmö.

1984
McDonald’s stämmer Max eftersom de anser att namnet Big Max är för likt Big Mac. McDonald’s vinner och Max döper om sin burgare till Big.

1991
Max konkurrerar ut McDonald’s från Luleå och Umeå, vilket blir en världsnyhet. Det var första gången någonsin som McDonald’s hade varit tvungna att stänga en restaurang. Burger King köper kedjan Big Burger och omvandlar dem till Burger King-restauranger.
1999
Den sista Clockrestaurangen lägger ned, efter att Clock under många år gått med stora förluster.

2012
Finsmakar-hamburgarna kommer till Sverige, när Flippin’ Burgers öppnar i Stockholm.
2018
Svenska kedjan Jureskogs startar med konceptet »hamburgare utan skräp«.

2024
Amerikanska budgetklassade hamburgerkedjan Five Guys hoppas öppna sin första restaurang i Sverige.
text: Kalle Dixelius