Stora, ljusgrå versaler som stavar KUPÉ mot en vit bakgrund, med en akut accent över bokstaven E.

Svart logotyp med bokstäverna SJ ovanför ett par stiliserade vingar. Designen är enkel och modern, med djärva linjer som bildar vingarna och bokstäverna centrerade ovanför dem.

Så blev burgaren
big business in Sweden

En cheeseburgare med smält cheddar, skivad lök, saltgurka och en nötköttspytt, serverad på en blank, rostad bulle, ligger på ett brunt pergamentpapper med en suddig bakgrund.

Sedan handmatsfenomenet kom till Sverige har inget kunnat stoppa hamburgaren. Vi får inte nog, antalet hamburgerkedjor bara växer från norr till söder och var tredje svensk uppger att de vill ha hamburgare minst en gång i veckan. Men hur blev egentligen burgaren storsäljarmat i lilla Sverige?

Tidigare publicerad i #1 2024

Exakt när den första hamburgaren tillreddes kommer vi aldrig få veta. Det finns recept från det antika Rom på så kallad »isicia omentata«, som i stort sett är en hamburgare. Skillnaden mot en modern hamburgare är att köttet kryddades med fisksås, pinjenötter och enbär, samt att burgarna lindades med en membran från en grismage innan de stektes. Men grundprincipen – kött mellan bröd – var densamma. 

Sajten Burgerdudes har recenserat nästan 700 hamburgerställen över hela världen. Och  

enligt dem är bästa hamburgaren i Sverige: Triple Cheese eller Bookmaker från foodtrucken Funky Chicken Foodtruck i Stockholm.

Men den första hamburgaren som kallades hamburgare då? Även det är höljt i dunkel. Så tidigt som 1758 kunde man läsa ett recept på »Hamburgh sausage« i kokboken The Art of Cookery Made Plain and Easy. Den skulle, enligt författaren, serveras »grillad med rostat bröd under«. Under de efterföljande åren började namnet »hamburger« och »hamburger steak« dyka upp lite här och var. På menyer, i annonser och receptsamlingar. Snart började hamburgarna säljas på tivolin och längs strandpromenader, där de blev populära eftersom man kunde promenera och äta dem samtidigt. 

Vänster: Rå hamburgerbiff som tillagas på en het grill. Till höger: Person som sätter ihop hamburgare med grillade grönsaker och färska grönsaker på en köksbänk med pergamentpapper.
Kocken Johan Jureskog reste jorden runt i jakten på den perfekta hamburgaren innan han grundade sin egen kedja, Jureskogs, med mottot att servera Sveriges långsammaste snabbmat.

… är en uppskattning av ett lands prisnivå. Ett ekonomiskt index som för första gången publicerades i tidskriften The Economist 1986 och bygger på att hamburgaren Big Mac är en över hela jorden enhetlig och samtidigt inhemskt producerad vara. 

Exakt varför den uppkallades efter en tysk stad vet ingen riktigt. En del hävdar att tyska emigranter som kom till USA på fartygslinjen Hamburg America Line lanserade rätten i USA och att den fick sitt namn därifrån. Andra är säkra på att den har sitt ursprung i den lilla staden Hamburg i delstaten New York. Ytterligare andra hävdar med emfas att det fanns en kock i hamnen i Hamburg som serverade malt, stekt kött mellan två brödskivor och att sjömännen som seglade till USA tog med sig den idén. Sanningen är – återigen – att ingen vet. 

Men hamburgaren gjorde succé i USA. Från 1800-talets mitt växte populariteten. När USA stod som segrare i andra världskriget följde resten av världen efter och till slut kom hamburgaren till och med till lilla Sverige – till Helsingborg, för att vara exakt. 

En person i randigt förkläde håller en stor hamburgare med sallad, smält ost, skivat kött och ett sesamfröbröd i båda händerna.

Så kallades urhamburgaren i det antika Rom. Kött mellan bröd, dock var köttet kryddat med fisksås, pinjenötter och enbär och burgarna lindades med membran från grismage. 

… kostade en hamburgare med lök i Sverige år 1956. 

År 1955 anordnades utställningen H55 i Helsingborg. Bland alla nymodigheter fanns där möjligheten att smaka hamburgare. Redan nästa år öppnades Burger-Grill i samma stad. Sveriges första hamburgerrestaurang hade sett dagens ljus. Sedan spred sig det grillade köttet mellan två brödskivor över landet. Vi kunde helt enkelt inte få nog av det. Och det kan vi fortfarande inte. 

För svenskarna älskar sina burgare. Under det första halvåret 2023 ökade antalet hamburgerrestauranger från 885 till 900 – om man räknar kedjor som har fler än fem restauranger. Exakt hur många restauranger som serverar någon form av hamburgare är omöjligt att säga. Men att det är många – det är helt säkert. •


Ett svartvitt foto visar tre personer som går mot entrén till en modernistisk byggnad med stora fönster och ett platt tak, placerad på ett trädäck vid vattnet.

1955
De första hamburgarna serveras på H55 i Helsingborg, en utställning för arkitektur, bostad, formgivning, och konstindustrins produkter. 


En man i kostym beställer mat från en arbetare i vit uniform och hatt bakom en cafeteriadisk, medan en annan arbetare ses i bakgrunden nära köksutrustning.

1956
Burger-Grill öppnar i Helsingborg och blir därmed Sveriges första hamburgerbar. Den invigdes av prins Bertil. En hamburgare med lök kostade 25 öre. 


En hamburgerbar i retrostil med stor HAMBURGERBAR-skylt, Coca-Cola-skylt på taket och 1964 målat på byggnaden. I fönstren finns menyer och exteriören är röd med gröna och turkosa inslag.

1957
Grillkiosken Drive In (blev senare Vegabaren) i Haninge utanför Stockholm börjar sälja hamburgare. Det fanns dock regler för vad som fick säljas i grillkiosker, och hamburgare var inte med på listan. Ägaren Erik Engström hävdade då att han sålde »tillplattade köttbullar«, vilket godkändes. 


1966
Burger-Grill öppnar en filial i Malmö.


En kvinna i uniform och pappershatt håller en matbricka med en hamburgare, pommes frites och en drink framför en Max-restaurang. Bilden är svartvit och har en retrokänsla.

1968
En grillkiosk i Gällivare öppnar. Den ligger i anslutning till bensinstationen Uno-X och kallas därför X-grillen. Ganska snart byter den namn till Max, efter ägaren Curt Bergfors smeknamn. 


En grupp människor står i kö vid en liten, upplyst korvkiosk vid Korvbar och Sibylla Korv med en svensk flagga på displayen, fotograferad i svartvitt i skymningen.

1972
Snabbmatskedjan Sibylla börjar servera hamburgare. 


En person utklädd till Ronald McDonald hoppar med armar och ben utspridda utanför en McDonalds-restaurang på en gata i en stad, medan fotgängare går förbi. Bilden är i svartvitt.

1973
Den första McDonald’s-restaurangen öppnar på Kungsgatan i Stockholm.


En grupp människor står och samtalar utanför en retro Carrols hamburgerrestaurang, med en stor skylt ovanför entrén, på en gata i en stad. Bilden är i svartvitt.

1974
Hamburgerkedjan Carrols etablerar sig i Stockholm.  


En tvåvåningsbyggnad med röda fönsterluckor och tre flaggor med texten CLOCK på framsidan. Fasaden har CLOCK-logotyper ovanför dörrarna och fönstren, och det finns ett träd och några parkerade bilar i närheten under en klarblå himmel.

1976
Statligt ägda Sveriges Allmänna Restaurangaktiebolag, Sara, grundar snabbmatsrestaurangen Clock. Det första man gör är att köpa Carrols svenska verksamhet och göra om dem till Clock-restauranger. Nu öppnar också den första Burger King-restaurangen i Sverige – i Malmö. 


En dubbel cheeseburgare med två biffar, sallad, pickles, lök, ost och specialsås i ett sesambröd, mot en vit bakgrund.

1984
McDonald’s stämmer Max eftersom de anser att namnet Big Max är för likt Big Mac. McDonald’s vinner och Max döper om sin burgare till Big.


En krispig kycklingburgare med sallad, ost, koriander, sås och majonnäs ligger bredvid en portion tunna pommes frites och en vit MAX-märkt mugg på ett vitt bord, med en suddig grön bakgrund.

1991
Max konkurrerar ut McDonald’s från Luleå och Umeå, vilket blir en världsnyhet. Det var första gången någonsin som McDonald’s hade varit tvungna att stänga en restaurang. Burger King köper kedjan Big Burger och omvandlar dem till Burger King-restauranger.


1999
Den sista Clockrestaurangen lägger ned, efter att Clock under många år gått med stora förluster. 


Närbild av en cheeseburgare med två biffar, smält cheddarost, strimlad sallad och ett rostat bröd, placerad på ett brunt pergamentpapper.

2012
Finsmakar-hamburgarna kommer till Sverige, när Flippin’ Burgers öppnar i Stockholm. 


2018
Svenska kedjan Jureskogs startar med konceptet »hamburgare utan skräp«.


Bilden visar FIVE GUYS logotyp i feta vita versaler centrerad på en röd bakgrund.

2024
Amerikanska budgetklassade hamburgerkedjan Five Guys hoppas öppna sin första restaurang i Sverige.


text: Kalle Dixelius