Stora, ljusgrå versaler som stavar KUPÉ mot en vit bakgrund, med en akut accent över bokstaven E.

Svart logotyp med bokstäverna SJ ovanför ett par stiliserade vingar. Designen är enkel och modern, med djärva linjer som bildar vingarna och bokstäverna centrerade ovanför dem.

Slakthuset
– hetaste hänget för mathantverk

Människor promenerar och sitter utanför en tegelbyggnad med stora fönster en delvis molnig dag. En upphöjd gångväg och en modern byggnad syns i bakgrunden, och rosa blommande träd syns nära en bro.
I Gamlestaden i Göteborg växer det fram en ny samlingsplats för mathantverk: Slakthuset. Här kan kreativa, drivna personer testa och experimentera fritt inom mat och dryck – och du kan ta en smakrunda.
Foto: Josefine Larsson

Slakthuset i Göteborgsområdet Gamlestaden har en lång historia av matproduktion. Och den industriella charmen från tidigt 1900-tal finns bevarad. Men i dag växer här fram ett helt nytt matfokus, i en samlingsplats för genuin hantverksmat med inspiration från hela världens kök. Häng med på en smaktur. 

Tidigare publicerad i #9 2024

Sex minuters spårvagnstur från Göteborgs Centralstation ligger Slakthuset. År 1905 invigdes det som Sveriges andra kommunala slakthus, i dag växer det fram som Göteborgs nya mecka för mat- och dryckesintresserade besökare.

Att kliva in på området, som består av flera kvarter av tegelbyggnader, för tankarna till ikoniska turistdestinationer som Camden Market i London. Slakthusets industriella utseende vittnar om områdets långa historia av matproduktion och inne i de många lokalerna har flera karakteristiska detaljer – som järnbalkar och vita kakelväggar – bevarats.

I den del av Göteborg som heter Gamlestaden finns Slakthuset, en del av det gamla slakthusområdet som blivit en samlingsplats för kreatörer och entreprenörer inom hantverksmat. 

Vill du veta vilka fler aktörer som finns här, hitta en karta över området, finns mer info på: slakthusetgbg.se

– Det här är en plats för den som vill ha genuina hantverksupplevelser. Nyfikna besökare som vill uppleva något lite extra som man inte hittar inne i Göteborgs stadskärna, säger Annika Janson, affärsutvecklare på Higab AB, som är i full gång med att rusta upp och expandera området.

Slakthuset växer så det knakar, de gamla byggnaderna renoveras och det görs plats för fler verksamheter att etablera sig. Urvalet av vem som ska få flytta in på området är väldigt medvetet – allt måste rimma med filosofin kring hantverk, genuinitet och lokalproduktion.

– Vi är inte en plats för butikskedjor eller varumärken som redan finns utspridda i en massa svenska städer. Här kan kreativa och drivna personer testa och experimentera fritt, säger Annika Janson. •

En bricka med grillmat med skivad brisket, revbensspjäll, gyllene pommes frites, en portion krämig makaroner och ost toppad med salladslök och en portion coleslaw på ett rustikt träbord.
Mugwort BBQ Shack gör en brisket som får folk att köa redan före öppning.
Foto: By Berg

Flerfaldigt prisbelönt BBQ med inspiration från den amerikanska södern. Paret Johan och Sanna började sin grillresa på sin egen altan och nu lockar de besökare från hela Sverige. Deras brisket – långsamt rökt oxbringa – är en storfavorit och kön börjar ofta ta form någon timme innan restaurangen öppnar. Förutom flera köttalternativ serveras varje dag olika tillbehör, ofta vegetariska. Deras creamed corn är så god att en besökare erbjudit 300 000 kronor för receptet – men det förblir en av kökets många delikata hemligheter. Någonstans i den stora lokalen finns en hemlig meny med extra goda rätter som tar lite längre tid att laga gömd, det är bara att börja leta.

Adress: Slakthuset, hus C. Mer info: mugwortbbq.se 


En modern byggnad med stora glasfönster och en skylt på taket med texten WINE MECHANICS, fotograferad i skymningen med synliga varma innerlampor och planteringar framför.
På Wine Mechanics görs viner på druvor som importeras från olika gårdar i Europa.

Sveriges första urbana vineri startades i ett gammalt svinstall på Slakthuset år 2017. Här görs fortfarande alla Wine Mechanics viner på druvor som importeras från olika gårdar i Europa. Besökare kan hänga i baren, där det på lördagar dukas upp en vinbuffé för den som vill testa olika sorter, eller äta en middag i restaurangen. Menyn är designad för att komplettera vinlistan och i väntan på servering kan man vandra runt bland vintankarna och lagringsfaten. Vinlistan är lång och varierad – här lär de flesta hitta något som faller en i smaken.

Adress: Lilla Waterloogatan 15. Mer info: winemechanics.se


En person med kort hår och glasögon står med armarna i kors och lutar sig mot stora säckväv och färgade säckar som staplats i en lagerlokal fylld med lådor, hyllor och förpackningsutrustning.
Kafferäven är stället för nyfikna kaffedrickare som vill upptäcka nya smaker. 

Kaffefantasterna Per Nordby och Susanna Lindström har drivit Kafferäven sedan 2012. Här importeras bönor direkt från producenter runtomkring i världen. I lokalen på Slakthuset rostas de sedan för att lyfta fram deras unika karaktär och smakprofil. Här finns dels traditionella, säkra kort med klassisk kaffesmak som de flesta känner sig hemma med, dels experimentella och spännande bönor som bjuder på en helt annan kaffeupplevelse. Förutom en god kopp och kanske en påse att ta med hem kan besökare även få lära sig mer om kaffets stora och mångfasetterade universum från ägare Per Nordby.

Adress: Slakthuset, hus B. Mer info: kafferaven.se 


Ett livligt café med stora fönster och industriell inredning, fyllt av människor som pratar, dricker och umgås; personalen förbereder drinkar bakom en trädisk under hängande lampor.
På Spike Brewery finns runt 60 ölsorter att välja mellan och allt bryggs i samma lokal. 
Foto: Josefine Larsson

På helgerna kan ölsugna besökare ta ett glas på Spike Brewerys taproom, en rymlig ölbar som även funkar som musik- och kulturscen. Här kan man ofta lyssna på dj-spelningar och livemusik. Med ett utbud på runt 60 olika ölsorter säger Spike Brewery att de kan hitta något för alla, även personer som kanske vanligtvis väljer något annat att dricka. Allt bryggs i samma lokal, de stora öltankarna skymtas genom fönster vid sidan om baren. Om man vill veta mer om hur ett mikrobryggeri funkar kan man be personalen om en rundtur.

Adress: Slakthuset, hus C. Mer info: spikebrewery.com 


En person i en färgglad broderad topp serverar en tallrik med mexikansk mat med majs, bönor och ost, tillsammans med en liten lerskål, på ett grönt bord med fler maträtter.
Autentiska mexikanska rätter, på mormors vis, hos La Fonda Mexicana.
Foto: AnnaCarin Isaksson 

Från en lucka i en av byggnaderna på Slakthuset serverar Ana-Gema Tolentino autentiska mexikanska rätter, som exempelvis tostadas och chilaquiles. Maten ska smaka som den gjorde när Ana-Gemas mamma, mormor och farmor lagade den hemma i Mexiko och hon väljer sina råvaror med omsorg.

Luckan är öppen för take away-luncher under vardagar och lördagar. För den som vill lära sig att själv laga mexikanskt anordnas även regelbundna workshoppar.

Adress: Lilla Waterloogatan 2. Mer info: lamexicana.se 


En hög med orange och vitt marmorerade ostklyftor, var och en toppad med ett svart klistermärke med texten World Cheese Awards Winner. Osten ser krämig ut med blå ådror, vilket tyder på att det kan vara en typ av blåmögelost.
Cityysteriet har klassiska kittostar men också äventyrliga varianter som blåmögelost doppad i choklad.

Johan Rudh har alltid haft ett stort intresse för ost, men vill gärna slippa bondgården och lantlivet som ysterier ofta för med sig. Resultatet blev Sveriges första och enda urbana ysteri på Slakthuset, där han tillverkar mjuka dessertostar. I den kombinerade fabriken och butiken kan besökare köpa med sig några bitar hem, både av Cityysteriets egna varianter och andra – noga utvalda – svensktillverkade ostar. Det går också alltid att beställa en ostbricka under besöket. Förutom klassiska kittvättade ostar och vit- och blåmögelostar finns det även mer unika varianter, under dottermärket Dairy Punks, för de äventyrliga ostälskarna. Vad sägs exempelvis om en blåmögelost doppad i choklad?

Adress: Slakthusområdet, hus W. 
Mer info: cityysteriet.se


En leende kvinna i färgglad mönstrad klänning och huvudduk står i ett storkök och håller i en takeaway-behållare nära en spis och en fritös där mat tillagas.
Babemba serverar soulfood med inspiration från Västafrika.
Foto: yesbox

Sarah Coulibalys matintresse föddes redan under uppväxten i Mali. På Babemba serverar hon soulfood med inspiration från Västafrika. Maten lagas i ett kök på Slakthuset och serveras från en lucka intill. Utöver lokalen på Slakthuset serverar Sarah sin mat runtom i hela Sverige med hjälp av en food truck. När hon är ute på vägarna bjuder hon ofta in andra kockar, alltid med kulinariska rötter i Västafrika, att ta över köket.

Adress: Lilla Waterloogatan 2. 
Mer info: babemba.se 


text: Matilda Westermark